Grad Samobor Grad Samobor Logo

Ljetno štivo

Staro, al’ dobro ili tko ovo još čita?

Staro, al’ dobro ili tko ovo još čita?
29.07.
2020.

Draženkine knjige za godišnji 2020.

Iako nikada nismo imali želju za stvaranjem apsolutne top-liste, jednostavno volimo slagati sve te, naoko besmislene, ali zanimljive top-liste različitih naslova, različitih razdoblja i žanrova.

Ovaj popis knjiga svojevrsno je prisjećanje na starije naslove, koji samo što nisu “otišli u depo”, i kratko prisjećanje na dobra, stara štiva.

Veljko Barbieri - Epitaf carskog gurmana

Još prije tridesetak godina u romanu „Epitaf carskog gurmana“ Barbieri je odlično povezao umjetnost i gastronomiju. Ozbiljna pitanja postavljena i konačno pomalo teška priča ispričana tako lagano, jednostavno i s odličnim smislom za humor.

Dubravka Ugrešić - Forsiranje romana reke

Međunarodni susret pisaca u Zagrebu, u hotelu Interkontinental. Roman govori o njihovim unutrašnjim svjetovima, o funkciji koju književnost ima u društvu te o tome kako društvo i društveni sistemi utječu na pisce i na njihova djela.

Iris Murdoch - Pod mrežom

Roman koji odlično opisuje niz junakovih doživljaja, češće u nezgodnim nego povoljnim okolnostima, u potrazi za trajnijim poslom, erotskim zadovoljenjem i socijalnom stabilnošću.

Aldous Huxle - Kontrapunkt

Huxleyja su smatrali cinikom. Posve krivo, jer zapravo je bio opsjednut težnjom da s one strane „besmislene buke“ stvarnosti nađe mir, istinu, a kao pravi skeptik, vječito se kolebao između pitanja jesu li ljepota, dobrota i jedinstvo samo iluzija ili otkrivenje najdublje istine.

Guy de Maupassant – Izabrane novele

Izvrsne novele jednog od utemeljitelja moderne francuske novelistike. Glavne teme njegovih novela su ljudski odnosi. Naturalistička zapažanja, realistički izraz, impresionističke nijanse s osjećajem za dramatiku anegdote, a sve to začinjeno ironijom i satirom. Možda se čini, ali nije samo za zahtjevnije čitatelje!

Mirko Božić - Kurlani

Božić maestralno opisuje surovost Dalmatinske Zagore i progovara o položaju žena u patrijarhalnom društvu. Jezično bogatstvo Kurlana jedno je od najvećih kvaliteta ovog djela.

Milan Kundera - Nepodnošljiva lakoća postojanja

Kunderini junaci, kao neki moderni nomadi, tragaju za ljubavlju, razumijevanjem, bliskošću i toplinom… Kundera sudbine Tomasa, Tereze, Sabine i Franza stavlja u kontekst Praškog proljeća 1968. godine…i, antologijska je ta glazba u naslovu!

Borivoj Radaković - Sjaj epohe

Kultni roman Sjaj epohe prvi je roman generacije koja je prošla iskustvo punka i novoga vala. I nakon gotovo trideset godina od svoga objavljivanja uspješno korespondira s čitateljem, neopterećen povijesnim kontekstom u koji je duboko uronjen, a bez čijeg bi poznavanja bio gotovo pa nerazumljiv.

Slavenka Drakulić - Mramorna koža

Zanimljiva priča pisana u prvom licu koja se bavi distanciranim odnosom jedne kiparice i njene majke. Njihov odnos počiva upravo na esencijalnom doživljaju tijela i kože, kao takve, što je ujedno i jedna od Drakulićkinih omiljenih tema. Knjiga koja kod čitatelja izaziva snažne emocije.

Irving Stone - Žudnja za životom

Romansirana biografija slikara Vincenta van Gogha. Stone je pripovjedač koji se osobito posvetio životopisima znamenitih osoba, utemeljio je svoje djelo na dostupnim dokumentima, te u njima pronađene podatke isprepleo s deskripcijama i dijalozima koji su katkad rekonstruirani, a katkad izmišljeni.

Erica Jong - Strah od letenja

Naravno da se mnogo toga promijenilo od 1973. kada je objavljen Strah od letenja. Međutim, Erica Jong kroz duhovitu, poletnu i raskošnu priču govori o Isadori Wing koja ne traži puno od života, samo želi biti slobodna i pronaći ljubavni spoj lišen osećaja krivice i bilo kakvih stega i tako stvara roman koji će i u današnje vrijeme biti čitateljima zanimljiv.

Herman Hesse - Stepski vuk

Ovaj je roman svojevrstan psihoanalitički dnevnik i intimna ispovijest. I danas će se naći mladi ljudi i vidjeti odraz sebe u tipičnom Hesseovu junaku koji je osjetljiv, zamišljen čovjek i ne uspjeva naći svoje mjesto u svakodnevnom, običnom svijetu koji ga okružuje.