Novosti   /   Ljetno štivo

Staro, al’ dobro ili tko ovo još čita?

Draženkine knjige za godišnji 2020.

Preporuke za čitanje

Iako nikada nismo imali želju za stvaranjem apsolutne top-liste, jednostavno volimo slagati sve te, naoko besmislene, ali zanimljive top-liste različitih naslova, različitih razdoblja i žanrova.

Ovaj popis knjiga svojevrsno je prisjećanje na starije naslove, koji samo što nisu “otišli u depo”, i kratko prisjećanje na dobra, stara štiva.

Veljko Barbieri - Epitaf carskog gurmana

Još prije tridesetak godina u romanu „Epitaf carskog gurmana“ Barbieri je odlično povezao umjetnost i gastronomiju. Ozbiljna pitanja postavljena i konačno pomalo teška priča ispričana tako lagano, jednostavno i s odličnim smislom za humor.

Dubravka Ugrešić - Forsiranje romana reke

Međunarodni susret pisaca u Zagrebu, u hotelu Interkontinental. Roman govori o njihovim unutrašnjim svjetovima, o funkciji koju književnost ima u društvu te o tome kako društvo i društveni sistemi utječu na pisce i na njihova djela.

Iris Murdoch - Pod mrežom

Roman koji odlično opisuje niz junakovih doživljaja, češće u nezgodnim nego povoljnim okolnostima, u potrazi za trajnijim poslom, erotskim zadovoljenjem i socijalnom stabilnošću.

Aldous Huxle - Kontrapunkt

Huxleyja su smatrali cinikom. Posve krivo, jer zapravo je bio opsjednut težnjom da s one strane „besmislene buke“ stvarnosti nađe mir, istinu, a kao pravi skeptik, vječito se kolebao između pitanja jesu li ljepota, dobrota i jedinstvo samo iluzija ili otkrivenje najdublje istine.

Guy de Maupassant – Izabrane novele

Izvrsne novele jednog od utemeljitelja moderne francuske novelistike. Glavne teme njegovih novela su ljudski odnosi. Naturalistička zapažanja, realistički izraz, impresionističke nijanse s osjećajem za dramatiku anegdote, a sve to začinjeno ironijom i satirom. Možda se čini, ali nije samo za zahtjevnije čitatelje!

Mirko Božić - Kurlani

Božić maestralno opisuje surovost Dalmatinske Zagore i progovara o položaju žena u patrijarhalnom društvu. Jezično bogatstvo Kurlana jedno je od najvećih kvaliteta ovog djela.

Milan Kundera - Nepodnošljiva lakoća postojanja

Kunderini junaci, kao neki moderni nomadi, tragaju za ljubavlju, razumijevanjem, bliskošću i toplinom… Kundera sudbine Tomasa, Tereze, Sabine i Franza stavlja u kontekst Praškog proljeća 1968. godine…i, antologijska je ta glazba u naslovu!

Borivoj Radaković - Sjaj epohe

Kultni roman Sjaj epohe prvi je roman generacije koja je prošla iskustvo punka i novoga vala. I nakon gotovo trideset godina od svoga objavljivanja uspješno korespondira s čitateljem, neopterećen povijesnim kontekstom u koji je duboko uronjen, a bez čijeg bi poznavanja bio gotovo pa nerazumljiv.

Slavenka Drakulić - Mramorna koža

Zanimljiva priča pisana u prvom licu koja se bavi distanciranim odnosom jedne kiparice i njene majke. Njihov odnos počiva upravo na esencijalnom doživljaju tijela i kože, kao takve, što je ujedno i jedna od Drakulićkinih omiljenih tema. Knjiga koja kod čitatelja izaziva snažne emocije.

Irving Stone - Žudnja za životom

Romansirana biografija slikara Vincenta van Gogha. Stone je pripovjedač koji se osobito posvetio životopisima znamenitih osoba, utemeljio je svoje djelo na dostupnim dokumentima, te u njima pronađene podatke isprepleo s deskripcijama i dijalozima koji su katkad rekonstruirani, a katkad izmišljeni.

Erica Jong - Strah od letenja

Naravno da se mnogo toga promijenilo od 1973. kada je objavljen Strah od letenja. Međutim, Erica Jong kroz duhovitu, poletnu i raskošnu priču govori o Isadori Wing koja ne traži puno od života, samo želi biti slobodna i pronaći ljubavni spoj lišen osećaja krivice i bilo kakvih stega i tako stvara roman koji će i u današnje vrijeme biti čitateljima zanimljiv.

Herman Hesse - Stepski vuk

Ovaj je roman svojevrstan psihoanalitički dnevnik i intimna ispovijest. I danas će se naći mladi ljudi i vidjeti odraz sebe u tipičnom Hesseovu junaku koji je osjetljiv, zamišljen čovjek i ne uspjeva naći svoje mjesto u svakodnevnom, običnom svijetu koji ga okružuje.

Objavljeno: 29.07.2020.