T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Što čitaš?

Statistike, statistike

Koji je najčitaniji autor i koje su najpopularnij knjige, koliko novih članova imamo i koliko je rezervacija imala najtraženija knjiga godine.

Statistike, statistike

Nastavljamo s popularnom tradicijom podvlačenja crte na kraju kalendarske godine. Iako ni jedan knjižničar nije ljubitelji top lista najčitanijih knjiga, jer čitanost često nije ekvivalent kvaliteti, ovaj nam se popis čini sasvim u redu. Ako ga usporedimo s prošlogodišnjim, vidjet ćemo da se broj hrvatskih autora smanjio za 50 %, tako da se ove godine družimo samo s Marinom Vujčić i Kristianom Novakom.

A što ste čitali?

Zanimljivo je i to da na popisu nema ni jedne knjige izašle ove godine, što začuđuje, jer nam se uvijek čini da naši korisnici čitaju isključivo nove naslove. I da, ako još niste čitali koji od ovih naslova, mi vam slobodno možemo preporučiti baš svaki!

  1. Elena Ferrante - Genijalna prijateljica
  2. Kristian Novak - Ciganin, ali najljepši
  3. Elena Ferrante - Dani zaborava
  4. Jo Nesbø - Krv na snijegu
  5. Dan Brown - Postanak
  6. John Williams - Stoner
  7. Marina Vujčić - Susjed
  8. Alina Bronsky - Posljednja ljubav babe Dunje
  9. Cheryl Strayed - Divljina
  10. Arundhati Roy - Ministarstvo potpune sreće

Rezervacije

Kad smo već krenuli putevima brojki, spomenimo samo da je Kristian Novak rekorder u broju rezervacija – ove ga je godine rezerviralo 40 korisnika, iako je Ciganin izašao još 2016. Na top listi knjiga koje imaju rezervaciju našle su se i „knjige s kata“ – trenutno vrlo popularan Danski odgoj djece (30 rezervacija ove godine) i već 14 godine aktualne Žene koje trče s vukovima.

A koji su najčitaniji autori?

Već drugu godinu za redom to je Jo Nesbø sa čak 859 posudbi. Slijede ga kolega Lee Child sa 774 posudbe i prva spisateljica u TOP 5 - Lisa Kleypas. Na četvrtome mjestu najčitanijih autora je naš Pavao Pavličić, što i ne čudi, ako uzmemo u obzir njegovu ovogodišnju produktivnost. Ovu kratku top listu završavamo Agathom Christie čije ste krimiće - par excellence - posudili više od 500 puta.


Od ove smo godine bogatiji za više od 400 novih, prvi puta upisanih članova! Dobro nam došli!


 

Objavljeno: 06.12.2018.