T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

3. Ljetni karneval u Samoboru

Vrući fašnički "povrački" u svojem novom izdanju

Samoborski fašnik, sa svojom skoro dva stoljeća dugom tradicijom, dobio je i svoj ljetni nastavak. Iako, kako je na početku 3. Ljetnog karnevala u Samoboru u subotu, 1. srpnja, rekao meštar fašničkog zanata Darko Kupres, ova tradicija u našem gradu do unazad par godina nije postojala, no to nije i razlog da se ona ne uspostavi.

Ideja organizatora iz Folklornog ansambla Mladost, na čelu s Ivančicom Pogrmilović, bila je da se na početku ljeta, a nakon velikog zimskog Fašnika, održe fašnički "povrački". I, zašto ne? Ako su "povrački" tradicija nakon svake svadbe, zašto ne bi mogli biti i poslije Fašnika?

Nakon dva izdanja samoborskog Ljetnog karnevala na glavnom gradskom trgu, manifestacija se preselila na intimniji i ljepši prostor Trga Matice hrvatske, gdje su se posjetitelji i izvođači mogli bliskije družiti i uživati u programu. Prije toga su fašnički bubnjari na čelu s meštrom prodefilirali Trgom kralja Tomislava i pozivali sve ljude željne zabave da im se pridruže na novoj lokaciji, što brojni Samoborci i njihovi gosti nisu propustili.

A bilo je šareno – djeca su se zabavljala uz cirkuske majstorije i balone, Kraljica karnevala sa svog je postolja "dirigirala" tempo svih događanja, Zuzane su svojim gibanjem kukova i ramena mamile poglede ponajviše muškog dijela publike, a Flat Band je pak domaćim hitovima sve namamio na ples.

Uz prigodnu tekuću ponudu sa šanka i Vilenjaka iz Razumove pivnice spremala se i Hiljadarka – gulaš namijenjen ne samo ogladnjelima, već i gurmanima, koji se po zaista pristupačnoj cijeni "točio" iz velikog kotla.

Samobor je tako dobio još jedan karneval, odnosno fašničke "povračke", idealne za skidanje u lagane ljetne maske svih fela.

 

Objavljeno: 03.07.2017.