T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Festivali

7. Dani krakopričaša

Splićanka Marija Dukić svojim Prizivanjem ponovno osvojila prvu nagradu

Samoborski dani kratkopričaša, koje organizira Gradska knjižnica Samobor, u kratko vrijeme stekli su status ozbiljne i vrijedne književne manifestacije, na čiji se natječaj za najbolju kratku priču javljaju amateri, ali i već etablirani domaći pisci. Ove godine na natječaj su pristigle čak 163 priče, a žiri u sastavu Korana Serdarević, Suzana Matić i Draženka Robotić je u četvrtak, 12. rujna, proglasio i najbolje među njima. U posebnoj kategoriji, nazvanoj Kvaka 23, koja je namijenjena domaćim lokalnim piscima, pobijedio je Domagoj Knežević sa svojom pričom Kiša.

Ostale najbolje priče su, redom: Prizivanje Marije Dukić, koja je i prošle godine odnijela prvu nagradu, zatim Putovanje Davora Mandića te Stanari Sonje Kušec. Autorima su pripale i zaslužene novčane nagrade, koje je osigurao Grad Samobor, a Mariji Dukić i dodatnih 500 franaka, koje je donirala naša književnica Dragica Holzner Rajčić, koja živi u Švicarskoj.

Uz ove pobjedničke priče u tiskano izdanje zbirke ušlo je još 15 priča koje su, prema prosudbi žirija, zaslužile objavu. Sve nagrađene priče čitala je Renata Sabljak, a nakon dodjele nagrada kratkopričaši su se družili sa samoborskim likovnim umjetnicima, koji su dan prije oslikavali njihove priče pa su ovi radovi rezultirali i prigodnom izložbom u knjižnici.

Dani kratkopričaša završavaju radionicom naziva Slova pričaju priču, namijenjenoj samoborskom srednjoškolcima.

Objavljeno: 13.09.2019.