T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Festivali

Anabel Montesinos oduševila Samoborce

Drugi dan 2. Međunarodnog gitarističkog natjecanja Ida Presti

U subotu, 7. ožujka, održan je drugi dan 2. Međunarodnog gitarističkog natjecanja Ida Presti, a obilježilo ga je komorno muziciranje u disciplini dua. Među kategorijama isticala se 3. D, takozvana non-age kategorija, u kojoj su se osim dua dviju gitara mogle čuti i kombinacija gitare i violončela te gitare i harfe. 

Pobjednici kategorije su grčki duo Antigoni Baxe – Panagiotis Tzortzis, a drugoplasirani je bio talijanski MoNo duo kojeg čine Giuseppe Molino – Anna Krystyna Novicka. Besprijekorno muziciranje poljskog dua Aleksander Paknowski vel Jankowski i Noemi Hańczyk kombinacije gitare i harfe toliko je dojmilo prisutnu publiku da su organizatori ustanovili novu nagradu – nagradu publike – zbog koje će taj duo hrvatska publika imati ponovno priliku čuti tijekom sezone 2020./2021. 

Natjecateljska subota završila je Revijom najmlađih gitarista. Pred samoborskom publikom nastupili su početnici ranog školskog uzrasta iz nekoliko hrvatskih gradova.
Najatraktivniji događaj festivalskog dijela manifestacije bio je subotnji koncert ugledne španjolske gitaristice Anabel Montesinos. U prepunoj dvorani Galerije Prica samoborska publika i mnogobrojni sudionici imali su priliku uživati u zvukovima njene gitare. 
Anabel Montesinos najmlađa je pobjednica (sa 17 godina) uglednog gitarističkog natjecanja Francisco Tárrega u Španjolskoj te vodeća umjetnica u sferi klasične gitare, koja često nastupa na koncertima diljem svijeta (Njemačka, Italija, Venezuela, Finska, Kuba, Rusija...). Pojavila se na plakatu zajedno s Pacom de Lucíom predstavljajući, s velikim uspjehom, "drugu stranu španjolske glazbe". 

Turneju 2019. godine zaključila je izvedbom pjesme grupe Queen Bohemian Rhapsody u verziji za orkestar, zbor i gitaru, i drugih odabranih pjesama rock sastava koje je publika dočekala s ovacijama. Snimala je za diskografsku kuću Naxos, a njezin prvi CD odabrala je aviokompanija British Airways kao dio glazbenog programa za interkontinentalne letove. Njezini albumi postigli su odlične kritike u međunarodnom tisku, u kojem iznova ističu ljepotu, svježinu, virtuoznost i kvalitetu interpretacije.

Koncert je umjetnica započela virtuoznim gitarističkim djelom iz razdoblja klasike - Grand uvertirom op. 61 Maura Giulianija, koja svojom formom i strukturom podsjeća na opernu uvertiru. Uslijedila je poznata Ciaccona J.S. Bacha, stavak iz Partite BWV 1004 za violinu solo. Ta skladba neizostavna je u repertoaru svakog koncertnog gitarskog umjetnika. Umjetnica se nakon svake skladbe obraćala publici na tečnom engleskom jeziku, vodeći ih kroz vrijeme i odabir skladatelja i predstavljajući im sve čari gitare. Koncert se nastavio dvama preludijima H. Villa-Lobosa, kojima je publiku dovela do središnjeg dijela koncerta – minijatura latinoameričkih skladatelja A. Barrios Mangorea, M.M. Poncea, A. Laura, B. Canónica i M. Pereire. Publika je svoje zadovoljstvo iskazala pljeskom i pozivom na bis pa je umjetnica izvela poznatu skladbu Isaaca Albeniza Asturias. Pritom je naglasila da se kao Španjolka osjeća pozvanom da svoj koncert zaključi djelom španjolskog skladatelja. 

Po završetku koncerta održana je tribina pod nazivom "Razgovor s umjetnicom", koju je pripremila Ida Faullend Heferer, kroz koju se publika bolje upoznala s osobnim i glazbenim stavovima Anabel Montesinos. Umjetnica je govorila o svojim dojmovima Ida Presti festivala, o gitari kao životnom pozivu, svojim stavovima o važnosti natjecanja i pohađanja majstorskih tečajeva u životu glazbenika te profesorima i drugim uzorima koji su ostavili traga u njezinom umjetničkom životu. 

Koncert je održan uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj. Suorganizator koncerta bilo je Pučko otvoreno učilište Samobor, a koncertu je prisustvovao zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

Objavljeno: 09.03.2020.