T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Bugarski je stol uvijek pun!

Tjedan bugarske kulture u Gradskoj knjižnici završen predstavljanjem autohtonih gastronomskih specijaliteta

Bugarski je stol uvijek pun!

Nakon što smo tijekom Tjedna strane kulture u Gradskoj knjižnici mogli više čuti o bugarskom jeziku, književnosti, kulturi i tradicijskim običajima ove lijepe i nama bliske zemlje, na red su u petak, 24. studenoga, došli i njezni nadaleko poznati gastronomski specijaliteti.

Dugu tradiciju bugarske kuhinje, koja se odlikuje velikim izborom svježeg povrća, mliječnih proizvoda, posebice jogurta, jednako kao i mesnih proizvoda u svim oblicima, a sve na kraju (a na početku s čuvenim rakijama) začinjeno izvrsnim vinima, predstavila je Diana Glasnova, novinarka rođena u Sofiji, a danas i samoborska svekrva. Glasnova se tijekom svog predavanja osvrnula i na važnost djela i rada Stjepana Jurinića te njegove uloge u stvaranju suvremenog bugarskog društva.

Podneblje i geografski položaj Bugarske podarili su stanovnicima brojne blagodati što se tiče poljoprivrede i uzgoja stoke, tako da su bugarski stolovi oduvijek bili raznoliki i bogati, ali i pod orijentalnim utjecajem, pogotovo turskim. 
Unatoč tome, zadržali su svoju izvornost, tradiciju spravljanja i slijeda obroka, u kojima su te večeri mogli uživati i posjetitelji naše Gradske knjižnice

 

Objavljeno: 27.11.2017.