T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Kino

Filmski esej o fotografiji, ispričan kroz fotografiju

Premijera dokumentarno-eksperimentalnog filma Silvestra Kolbasa, Tvornica filmova

Snimatelj i fotograf, redatelj i profesor na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, naš sugrađanin, Silvestar Kolbas prihvatio se važne i velike teme – nekadašnje samoborske tvornice Fotokemika. Prvo ju je obradio izložbom u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a potom na posebnoj izložbi u Galeriji Prica. 

Ista priča, no ovaj put filmska predstavljena je samoborskoj publici u petak, 14. listopada, u Kinu Samobor, u sklopu programa Dana Grada. Tvornica filmova je filmski esej o fotografiji, ispričan kroz fotografiju. Tema filma je istraživanje medija: prikazivanje prolaska vremena starenjem samog fotografskog materijala. Polazište filma su crno bijele fotografije snimljene u zapuštenoj i ispražnjenoj tvornici, snimane isključivo na fotografskim materijalima koji su nekoć u toj tvornici i proizvedeni. Fotografije su dijelom standardne fotografske reprodukcije, a dijelom s vidnom greškom nastalom starenjem materijala. No, istodobno je to i priča o negativnim posljedicama tranzicije i propasti industrijalizacije.

Nakon projekcije, u kratkom razgovoru s ravnateljicom POU Samobor, Jelenom Vojvodom, Kolbas je istaknuo: "Prva ideja bila je da se napravi klasični dokumentarac, odnosno ekspozicijski dokumentarni film u kojem bismo osvijetlili cjelokupnu temu tvornice. Kako je to napravio netko drugi, odustali smo od te ideje. Umjetničko istraživanje koje bi imalo i neku znanstvenu crtu možda bi zahtijevalo i neku drugu vrstu pristupa. Ali osobno me najviše zanimao umjetnički i interpretativni aspekt jer je ova priča dijelom povezana sa zamršenim tokovima hrvatske privatizacije. Razgovarao sam s ljudima o tome i vidio sam da postoje mračni prostori koji nadilaze moje sposobnosti, ali čak i interese. Svi znamo da je industrija propala, da su radnici otpušteni i da su njihovi životi u nekim aspektima promašeni ili nerealizirani. Direktno stavljanje soli na tu ranu bilo mi je besmisleno, ali sam zapravo želio doći do ljudi sa svojom pričom o Fotokemici. Tako je i nastao eksperimentalni film s već postojećim fotografijama, dok je u pozadini glas samih radnika."

Iako kratkometražan, film je privukao samoborsku publiku, a premijeri su, uz ljubitelje filma, nazočili i brojni bivši radnici Fotokemike, neki i sami akteri filma, pa nije izostalo ni druženje nakon premijere, uz čestitke i pohvale Silvestru Kolbasu na svemu što čini da priča o nekad velikoj samoborskoj tvornici ne padne u zaborav.

Objavljeno: 18.10.2022.