T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Kino

Projekt Moje malo kino u Samoboru!

Predstavljen Vodič za poučavanje filmske pismenosti nastao u sklopu novog EU projekta POU Samobor Back to the local cinema koji se financira iz poziva Europa Cinemas uz potporu Creative Europe / MEDIA 2021.

Ovaj vikend u POU Samobor je predstavljen Vodič za poučavanje filmske pismenosti nastao u sklopu novog EU projekta POU Samobor Back to the local cinema koji se financira iz poziva Europa Cinemas uz potporu Creative Europe / MEDIA 2021. Projekt se na nacionalnoj razini provoditi pod nazivom Moje malo kino, a vrijednost projekta je 75.136 EUR.

„Projekt Moje malo kino provodi se u partnerstvu s Centrom za kulturu Čakovec i Pučkim otvorenim učilištem Novska i predstavlja jedini takav projekt koji je odobren u pozivu Europa Cinemas s područja Hrvatske. Kroz projekt ćemo organizirati 3 skupine aktivnosti – jačanje kapaciteta lokalnih odgojno-obrazovnih djelatnika dječjih vrtića i osnovnih škola za poučavanje djece filmskoj pismenosti, provođenje filmskih projekcija i radionica za djecu dječjih vrtića i osnovnih škola tijekom školske godine 2022./2023. te mapiranje lokalnih filmskih djelatnika koji mogu facilitirati proces usvajanja filmske pismenosti.“ - rekla je Jelena Vojvoda, ravnateljica POU Samobor.

Na predstavljenom Vodiču za poučavanje filmske pismenosti istaknuto je da je u vodiču obrađeno pomno odabranih 7 kratkometražnih i 7 dugometražnih europskih filmova za djecu. Selektorica filmova bila je Selma Mehadžić, koordinatorica i savjetnica za filmske programe te dugogodišnja suradnica Zagreb Film Festivala dok je Vodič napisala prof. Marina Zlatarića, stručnjakinja s područja filmske pismenosti.

Dr.sc. Ana Đordić i prof. Margareta Đordić, još dvije vrhunske stručnjakinje na području filmske pismenosti, započele su već s provođenjem radionica za odgajatelja, učitelje i nastavnike u sva tri grada, a uskoro kreću i prve projekcije filmova za vrtićke grupe i razrede osnovnih škola.

„Izrazito me veseli veliki interes odgojitelja, učitelja i nastavnika za ovaj projekt što jasno pokazuje potrebu za bavljenjem ovom temom. Svi jasno uočavamo kako su djeca okružena audiovizualnim sadržajima više nego ikada, na različitim platformama i u različitim formatima, ali da nisu imala prilike razvijati kritički pristup prema tim sadržajima koji su često vrlo upitne kvalitete i poruke. Svaka pomoć u snalaženju kroz ovu šumu audiovizualnih sadržaja više je nego dobro došla, kako za djecu tako i za nas odrasle.“- zaključila je Jelena Vojvoda.

Svi detalji o projektu, kao i elektronska verzija Vodiča, nalaze se na web stranici Moje malo kino.

 

Objavljeno: 24.10.2022.