T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Koncerti

Franove dosanjane folklorne razglednice

Koncert orkestra Folklornog ansambla Mladost - autorska večer Frana Pogrmilovića

Prvi samostalni koncert orkestra Folklornog ansambla Mladost naziva Folklorne razglednice, koji je u petak, 27. listopada, održan u samoborskom kinu, najavljen je i kao autorska večer Frana Pogrmilovića, najmlađeg člana glazbene obitelji Pogrmilović i voditelja orkestra koji prati naše folkloraše.

Brojni posjetitelji koji su, vjerojatno, očekivali klasičan folklorni koncert, poprilično su se iznenadili ne samo repertoarom, već i sastavom i zvukom orkestra, koji se svojski potrudio da ponudi nov, netipičan folklorni izričaj. Orkestar od 13 sjajnih mladih glazbenika (plus Fran), biserno je, a bez ijedne bisernice, odsvirao koncert ispraćen ovacijama publike, na čemu im je Fran, predstavljajući ih publici, na kraju i poimence zahvalio.  
Od 10 točaka izvedenih na koncertu 3 su bile Franove autorske (San, Igrica i Muzičke razglednice), a 7 njih je glazbeno obradio, pri čemu se posebno posvetio folklornoj tradiciji Panonije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i juga Srbije, koje ga, kako je rekao, posebno inspiriraju.
Osim instrumentala, čuli smo i vokale tate Bojana i sestre Jane, a sam Fran je otpjevao čuvenu Eminu. K tome, kad najmlađi potomak, u najboljem i najljepšem smislu, i s punim pravom, suvereno dirigira ne samo vlastitoj familiji s puno dužim iskustvom u glazbi, "slučaj" je zaključen.  

Kako dobrog koncerta nema bez emocija i interakcije između publike i izvođača, ovo je po svemu bio sjajan koncert. Od svestranog Frana, koji već sada iza sebe ima "debeli" glazbeni dosje kao plesač, multiinstrumentalist, pjevač, skladatelj i aranžer, tek očekujemo velike stvari.

Jer, ovim koncertom Fran je, baš na svoj 20. rođendan, dosanjao tek jedan od svojih snova.
Vezan tako za "južnjačku utjehu", za kraj nam je servirao Samoborske Bele mugre, glazbeni osvrt na Bijela svitanja Koče Racina u vidu najpoznatijih samoborskih domaćih popevki s makedonskim ritmovima. 

Bela zora Frana tek čeka.

 

Objavljeno: 30.10.2017.