T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Festivali

Furiozni sudar moćnih glasova i udaraljki

Koncertom Singrlica i Sudar Percussiona otvoren Ivana Summer Percussion Festival

Trg Matice hrvatske i posebno ograđen prostor ispred otvorene pozornice u potpunosti su u četvrtak, 17. lipnja, ispunili ljubitelji glazbe, jedva dočekavši prvi veliki "live" koncert u našem gradu otkako nam pandemija koronavirusa diktira druženja i okupljanja.

Brojnu publiku i izvođače najprije je pozdravila organizatorica i umjetnička ravnateljica festivala Ivana Kuljerić Bilić, a manifestaciju je s par prigodnih riječi otvorila gradonačelnica Grada Samobora Petra Škrobot.

Zajedničkim koncertom Singrlica i Sudar Percussiona naziva Folk & Roll otvoren je tako ovogodišnji Ivana Summer Percussion Festival, na kojem će do 21. lipnja nastupiti brojni domaći i strani majstori udaraljkaši.

Vokalno umjetničku organizaciju Singrlice, koju vodi Tomislav Jozić, i Sudar Percussion, pod vodstvom Gorana Goršea, samoborskoj publici ne treba posebno predstavljati, jer su već odavno i daleko van granica Samobora stekli kultni status pridobivši svojim nastupima i publiku i kritičare.

Već ovaj prvi njihov zajednički projekt rezultirao je koncertom za pamćenje, na kojem se u furioznom sudaru 14 moćnih ženskih glasova stopilo sa šestoricom virtuoza na udaraljkama, pokazavši kako je i u tradicionalnom folklornom izričaju, kao i u "ozbiljnoj" glazbi, uvijek moguć svjež i nov iskorak.

Na repertoaru je bilo 10 tradicionalnih hrvatskih pjesama, od kojih je dobar dio i otrgnut od zaborava, a majstorske izvedbe osigurat će im svijetlu budućnost.

Kao gost koncerta nastupio je na kraju i naš poznati klarinetist Mihael Paar, izmamivši buran pljesak publike, jednako kao i glazbeni dodatak, kojim su potom svi izvođači zahvalili publici.

Objavljeno: 18.06.2021.