T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Hrvatski pjesnici ponovno u Samoboru

31. Vrazova Ljubica u znaku Jože Prudeusa

Tradicionalni festival ljubavne poezije Vrazova Ljubica, koji već više od tri desetljeća u Samoboru okuplja najbolje hrvatske pjesnike, održan je ove godine u jednom danu zbog svima poznatih razloga.

Unatoč svemu, u petak, 19. lipnja, tridesetak pjesnika stiglo je u naš grad s novim stihovima posvećenima ljubavi, velikom pjesniku Vrazu i njegovoj Ljubici, kao nepresušnom motivu i inspiraciji brojnih poeta.

Večer je počela u Maloj dvorani Galerije Prica izložbom u čast Joži Prudeusu, idejnom začetniku ove cijenjene književne manifestacije, kojom je predstavljen tek dio bogate zbirke likovnih radova, eksponata, knjiga i ostalih materijala koje je Prudeus za života prikupio, a potom poklonio školi na Stražniku, gdje se zbirka čuva i može razgledati.

O Jožinoj ostavštini govorili su kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović, u ime organizatora nazočnima se obratila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda, koja je zahvalila pjesnicima na dolasku, samoborskom Ogranku Matice hrvatske, Društvu hrvatskih književnika, Samoborskom muzeju, Gradu Samoboru i Zagrebačkoj županiji, Ministarstvu kulture i svima onima koji dugi niz godina podupiru Vrazovu Ljubicu, Josip Palada sve je podsjetio kako je i zahvaljujući kome nastala Ljubica, a izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić.

Pjesnici su se potom uputili na Ljubičin grob, gdje su položili cvijeće, a u Prolazu hrvatskih pjesnika otkrivena je nova ploča sa stihovima Ane Horvat: "Više te volim kad te nema – tada sav prostor među nama ispunjam ljubavlju".

Svoju poeziju pjesnici su potom tijekom večeri čitali u Galeriji Prica, gdje je voditeljica Vanda Bartulica pročitala i pjesme onih koji ove godine nisu mogli doći u Samobor.

Umjesto tiskane zbirke stihova od prošle godine, koja je za sada dostupna na internetskim stranicama, izdan je prigodan letak kojim je predstavljena priča o samoborskom Romeu i Juliji i u kojem su navedene sve lokacije vezane uz Vraza i Ljubicu.

Objavljeno: 23.06.2020.