T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Ilustracije su svuda oko nas

U Bunkeru otvorena izložba 1. studentsko trijenale ilustracije

U petak, 4. lipnja, u samoborskom Centru za mlade Bunker otvorena je izložba naziva Prvo studentsko trijenale ilustracije, na kojoj je svoje radove predstavilo 40-ak studenata Akademije likovnih umjetnosti Zagrebu, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, Umjetničke akademije u Splitu, a gosti – partneri ove su godine polaznici Univerziteta Marie Curie – Sklodowska iz poljskog Lublina.

Ideja o skupnoj izložbi odabranih radova domaćih mladih likovnih umjetnika, uz sudjelovanje kolega iz neke od inozemnih umjetničkih akademija, stigla je s Grafičkog odjela zagrebačkog ALU-a, prof. Svjetlana Junakovića i docenta Mirana Šabića, našeg poznatog sugrađanina, koji su prepoznali velik interes studenata da svoje kreacije, nastale tijekom kolegija ilustracije, predstave široj javnosti.

- S ilustracijama se svakodnevno susrećemo, a vrlo je zahvalna kao likovni izraz zato što umjetnicima omogućava punu slobodu izbora različitih tehnika i tema te je često povezana i s ostalim umjetnostima, poput dramske ili glazbene - naglasio je prof. Junaković.

Miran Šabić rekao je kako će ovaj trijenale biti dodatan podstrek studentima, čiji radovi teže pronalaze put do profesionalnih izložbi, pa će se tako kroz tri godine izmjenjivati ilustracije, grafike i crteži, a već sljedeće godine u planu je raspisivanje natječaja i profesionalno žiriranje za sudjelovanje na ovom trijenalu.

U Bunkeru su s veseljem svoju izložbu, na kojoj je prvu nagradu dobio rad Poljakinje Magdalene Jarske naziva Krol zyro, razgledali još i Riječani, iskoristivši priliku za druženje i razmjenu iskustava.

Izložba ostaje otvorena do 25. srpnja.

Objavljeno: 05.06.2021.