T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predstavljanje knjiga

Našeg Žumberčana slave i Nijemci

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga fra Šimuna Šite Ćorića Naš čovjek Krabat

Slavni uskok Janko Šajatović Krabat, rođen 1624. godine u selu Jezernice na Žumberku, iznimno je zanimljiva povijesna ličnost. S 36 godina Šajatović odlazi u njemačku kraljevsku vojsku, gdje se ističe junaštvom, poduzetničkim duhom i dobrotom, te je i danas zaštitni znak njemačke pokrajine Oberlausitz ili Lužice. Školovao se u Grazu i Beču, a kao pripadnik vojnoga plemstva služio je pod vodstvom grofa Petra Zrinskog, koji ga je 1660. godine poslao u Njemačku, gdje se vrlo brzo istaknuo vojničkim vještinama, a svojim znanjem donosi napredak cijeloj regiji i postaje nezamjenjiv savjetnik knezova i vladara. Već za života, a doživio je 80 godina, postaje legenda koju Nijemci slave već punih 400 godina.

Kako o poznatom žumberačkom junaku Nijemci sve znaju, a slabo je poznat u Hrvatskoj, zbirku putopisnih priča o Krabatu napisao je naš poznati književnik i psiholog, danas katolički misionar u Švicarskoj, fra Šimun Šito Ćorić. Ćorićevu knjigu Naš čovjek Krabat predstavili su u samoborskoj Gradskoj knjižnici u četvrtak, 23. siječnja, predsjednik KUD-a Marko Vukasović Janko Jelenić, Monika Šajatović Bračika, izravna Krabatova potomkinja u 13. koljenu, i Milan Žegarac Peharnik, koji su govorili o povijesnom okviru i zanimljivim detaljima iz života Janka Šajatovića.

O potrebi očuvanja Krabatove baštine na kraju se osvrnuo i stojdraški župnik Mile Vranešić, a izvedbama starih žumberačkih pjesama predstavljanje knjige uveličale su članice KUD-a Marko Vukasović pod vodstvom Igora Kosa.

Objavljeno: 24.01.2020.