T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predstavljanja

Obilježen Dan Matice hrvatske

Pregled rada samoborskog Ogranka Matice hrvatske u dva zbornika

Obilježen Dan Matice hrvatske

Samoborski "matičari" i njihovi gosti okupili su se u ponedjeljak 3. veljače, u Gradskoj knjižnici u povodu obilježavanja Dana Matice hrvatske, jedne od najstarijih kulturnih institucija u Hrvatskoj, koja svoje ogranke ima u većini hrvatskih gradova, a aktivna je i u ostalim državama u okruženju u kojima živi veći broj Hrvata.

Brojne nazočne, među kojima je bila i zamjenica predsjednika Gradskog vijeća Maja Gračanin, pozdravio je najprije predsjednik Ogranka Gordan Črpić, koji je dio svog govora posvetio i njihovom nedavno preminulom članu, poznatom učitelju i književniku Josipu Prudeusu. Iako Jože više nema, a nije želio ni velik sprovod niti komemoraciju, "matičari" će mu se odužiti prigodnim programom najprije već u ožujku, ali i kasnije tijekom godine planiraju aktivnosti kojima će prezentirati njegov rad i velik doprinos samoborskoj i hrvatskoj kulturi, naglasio je Črpić.

Općenito je o radu Matice i njezinih 6 odjela u protekloj godini govorio Zoran Perović, koji je istaknuo kako su zbog tehničkih i drugih objektivnih razloga gotovo istovremeno tiskana dva zbornika (za 2017. i 2018.), a detaljnije je 11 poglavlja novog zbornika za 2018. godinu predstavila njegova urednica Sandra Sinković.

Zbornici obuhvaćaju povijesni, kulturni, znanstveni, sportski i općenito društveni okvir života našega grada, kojemu istaknuti pojedinci, svatko u svojem djelokrugu rada, daju osobit i prepoznatljiv pečat.

Tako je jedno od poglavlja posvećeno lovstvu i radu Lovačke udruge Srna Samobor, o čemu je na predstavljanju zbornika govorio njezin predsjednik Marijan Lukšić, kojega su u većem broju pratili i njegovi kolege lovci, a zanimljiv je i članak našeg poznatog sugrađanina Božidara Laušina o gljivarstvu u Samoboru i okolici.

Druženje su "matičari" nastavili uz razgovor i prigodnu okrepu, a zbornike možete po prigodnoj cijeni kupiti u njihovim prostorijama na Trgu Matice hrvatske 5.

Objavljeno: 04.02.2020.