T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Počela 32. Vrazova Ljubica

Gradonačelnica maturirala uz Ljubicu i Vraza

Stanko Vraz i njegova Ljubica već više od tri desetljeća nadahnjuju brojne hrvatske pjesnike da uđu u svoju intimu, prisjete se bivših ili sadašnjih ljubavi, čežnje, ljubavi same, i da im poklone svoje stihove. Ova nadaleko poznata ljubavna priča o Stanku Vrazu i Julijani Cantilly živi i dalje, a ovogodišnja manifestacija posvećena samoborskom Romeu i Juliji počela je u četvrtak, 10. lipnja, u zelenilu parka na Trgu Matice hrvatske, pjesničkom večeri mladih hrvatskih pjesnika naziva "Rože za Ljubicu", koje unazad nekoliko godina Samoborcima predstavlja naš sugrađanin i pjesnik Goran Čolakhodžić.

Čolakhodžić je pojasnio i poveznicu između samoborskih "roža" i čuvene zbirke pjesama Ivana Gorana Kovačića Ognji i rože, po kojemu ime nosi i najprestižnija državna nagrada za mlade pjesnike.

Svoje stihove čitale su dobitnice ovih nagrada, mlade pjesnikinje Vida Sever iz Varaždina, Mateja Jurčević iz Vinkovaca i Marija Skočibušić iz Karlovca, kojima se na kraju pridružio i sam voditelj Čolakhodžić, a svojom posebnom glazbom pratila ih je renomirana domaća kantautorica Sara Renar.

Posjetitelje i goste uvodno je pozdravila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelena Vojvoda, izrazivši vjeru u umjetnost i pjesništvo samo, koji nas u teškim vremenima uvijek održe i utješe.

"Rože za Ljubicu" s posebnim je zadovoljstvom pratila i gradonačelnica Petra Škrobot, koja je nazočnima otkrila kako je svoj maturalni rad izradila upravo na temu Stanka Vraza i njegove uloge u Hrvatskom narodnom preporodu te ovom prigodom zahvalila bivšoj voditeljici Zavičajne zbirke Gradske knjižnice Samobor Miri Čebušnik i ostalim djelatnicima knjižnice na pomoći.

Ugodna večer završila je uz druženje s mladim pjesnicima i brojnim sugrađanima koji su došli popratiti prvu večer Vrazove Ljubice.

Objavljeno: 11.06.2021.