T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predstavljanja

Problem je značajan i globalan

Predavanje ornitologa Luke Basreka o zaštiti prirode i pticama selicama

Ususret obilježavanju Dana planeta Zemlje (22. travnja), u samoborskoj Gradskoj knjižnici predavanje na temu Zaštita prirode i očaravajući svijet ptica u utorak, 16. travnja, održao je ornitolog Luka Basrek, voditelj brojnih projekata u Javnoj ustanovi Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Uvodno ga je s par riječi predstavio naš poznati sugrađanin Želimir Štahan, koji je, unatoč umirovljenju, ali s velikim iskustvom, još vrlo aktivan kao zaštitar prirode.

Problemi s kojima se bore čuvari prirode su veliki i globalni, jer zbog klimatskih promjena, sve većeg zagađenja zraka i tla kao posljedica ljudskih aktivnosti, svjedočimo ubrzanom izumiranju milijuna biljnih i životinjskih vrsta. Ni ptice nisu izuzetak, naglasio je Basrek, a istraživanja pokazuju kako se njihov broj prepolovio, što je povezao sa značajnim porastom broja stanovnika u posljednjih nekoliko desetljeća.

Ravnoteža je nepovratno narušena pa je svima cilj sačuvati i održati barem postojeće stanje, na što apelira i slogan ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje: "Zaštitimo naše vrste".   

Objavljeno: 17.04.2019.