T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Festivali

U Samobor stižu gitaristi iz cijelog svijeta

Najava 2. međunarodnog gitarističkog natjecanja Ida Presti

U Samobor stižu gitaristi iz cijelog svijeta

Drugo međunarodno gitarističko natjecanje Ida Presti, koje će se održati u Samoboru od 6. do 8. ožujka, okupit će sudionike iz 16 zemalja svijeta, naglasila je na konferenciji za medije 4. ožujka umjetnička ravnateljica natjecanja Morana Pešutić.

- Ideja se rodila jednog proljeća prije nekoliko godina, a ubrzo se održalo i prvo izdanje natjecanja u prosincu 2018. godine – istaknula je predsjednica udruge Vesna Faullend Heferer.

Natjecanje je posvećeno legendarnoj francuskoj gitaristici Idi Presti, prvoj u svijetu i jedino koje nosi ime jedne žene iz svijeta gitaristike.

Ugledavši se u dvije discipline kojima se Ida Presti intenzivno bavila u svome životu, natjecanje također sadrži dvije discipline – gitara solo te gitarski duo. Discipline su podijeljene na kategorije prema dobnom uzrastu, a posebno se ističu kategorije za profesionalne glazbenike. Također se ističe kategorija nazvana Revija najmlađih gitarista, u kojoj se gitaristima najmlađeg uzrasta daje mogućnost da dožive svoje prvo natjecateljsko iskustvo u formi nastupa solo ili uz gitarsku pratnju njihovog učitelja.

Za sve natjecatelje osigurane su vrijedne nagrade, a umjetnička ravnateljica istaknula je posebne nagrade za najbolju izvedbu djela Ide Presti i za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja.

Osnovni cilj manifestacije je poticaj za učenje i daljnje napredovanje mladih glazbenika, čemu će svakako pridonijeti i popratni događaji - koncerti, majstorski tečajevi uglednih gitarista, promocije notnih izdanja te prezentacija hrvatskih i inozemnih graditelja gitara.

Pokrovitelji manifestacije su Grad Samobor, Zagrebačka županija te Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u Zagrebu, a suorganizatori su POU Samobor i Samoborski muzej. Partner natjecanja je Festival Presti - Lagoya iz Nice.

U ime Grada Samobora podršku je svojim dolaskom iskazao predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, ističući kako ovo natjecanje ima veliki značaj u promicanju kulture i turizma Grada Samobora.

Natjecanje počinje u petak 6. ožujka, u 19,30 sati, svečanim otvorenjem u Galeriji Prica. U sklopu otvorenja održat će se i promocija integralnog izdanja skladbi Ide Presti za gitaru solo koje je publicirala ugledna izdavačka kuća Berben. Nakon otvorenja slijedi koncert Coulé Guitar dua, hrvatskog gitarskog dua u 20,30 sati.

Organizatorice s ponosom ističu koncert svjetski priznate španjolske gitaristice Anabel Montesinos, koji je ostvaren pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Španjolske, koji će se održati u subotu, 7. ožujka, u 20 sati, u Galeriji Prica.

U nedjelju, 8. ožujka održat će se finale profesionalne kategorije gitarista s početkom u 16,30 sati u Galeriji Prica, a u 19,30 sati uslijedit će i završna svečanost.

Osim u Galeriji Prica, natjecanje i popratni događaji odvijati će se na još tri lokacije u samome centru grada – Samoborskom muzeju, Salonu Šver te u Malom muzičkom ateljeu.

Natjecanje i popratni događaji manifestacije otvoreni su za javnost. Rezervacija karata za koncerte te druge obavijesti dostupni su na web stranici natjecanja https://guitarprestisamobor.com/.

Objavljeno: 06.03.2020.