T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Kino

Ženijalni dani u Samoboru

8. izdanje Ženijalnih dana, besplatni program kojeg održavamo povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena u suradnji s Kino mrežom

Održavanje:
12.03.2022. 18:00


Organizator: POU Samobor

Ženijalni dani i Mjesec frankofonije u Samoboru

12. i 13. ožujka održat će se 8. izdanje Ženijalnih dana, programa kojeg održavamo povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena. U ponudi su tri filma različitih žanrova: francuska drama Mala mama nagrađivane francuske redateljice Céline Sciamma, inspirativan dokumentarni film Kuća male zvijezde u režiji Slađane Lučić i obiteljski animirani film Calamity, u suradnji s Francuskim Institutom i programom Frankofonije koji se održava u ožujku.
 

12. 3. u 18 sati, Pop Up Art kino

Mala mama (Petite Maman)
Céline Sciamma / Francuska / 72' / 2021.


Žanr: drama, fantazija
Nagrade i festivali: nominacija za najbolji film na Berlinaleu 2021.

Osmogodišnja Nelly nakon gubitka voljene bake odlazi s roditeljima u majčin dom iz djetinjstva. Dok roditelji uređuju kuću, Nelly istražuje okolnu šumu u kojoj je njezina mama Marion gradila kućicu od drveća o kojoj je često pričala. Kada jednoga dana njezina majka naglo ode, Nelly u šumi upozna djevojčicu svojih godina - imena Marion. Nježna obiteljska priča u režiji Céline Sciamme, poznatoj po nagrađivanom naslovu „Portret djevojke u plamenu“, premijerno je prikazana u natjecateljskom programu ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu.

 

12. 3. u 20 sati, Pop Up Art kino

Kuća male zvijezde
Slađana Lučić / Hrvatska, BiH / 75' / 2020.


Žanr: dokumentarni
Nagrade i festivali: Sarajevo Film Festival 2019, AJB DOC Film Festival 2019, CinEast 2019

Nalazimo se na startu triatlona half Ironmana 1,9 kilometaraplivanja, 90 kilometara vožnje biciklom i 21 kilometar trčanja. Kraj nas je Nudži, lektorica iz Sarajeva, ustrajna u svojoj odluci da promijeni svoj život i postane prva žena u Europi koja je završila ovu zahtjevnu utrku pod hidžabom. Iza nas je rat koji je ostavio trag na svima, pa i na Nudži. Izgubila je oca, djetinjstvo i dom. Nudži se zagrijava, odlučna i optimistična. Pred nama je osnažujuće putovanje koje će promijeniti tijek Nudžina života, prepreke kojima je neprijatelji zasipaju, ali i dobri ljudi koje je privukao Nudžin optimizam i pomoć koju nesebično pruža drugima. Nudži je odlučna, utrka tek što nije počela. Milijun stvari prolazi joj kroz glavu i nisu baš sve lijepe. Ali, kao i uvijek, odlučuje nabaciti osmijeh. Jeste li i vi spremni učiniti isto?
 

13. 3. u 18 sati, Pop Up Art kino

Calamity (Calamity, a Childhood of Martha Jane Cannary)
Rémi Chayé / Francuska / 85' / 2020.


Žanr: animirani, obiteljski
Nagrade i festivali: Nagrada za najbolji film na Annecyu

1863., Sjedinjene Američke Države. U konvoju koji je krenuo na zapad s nadom u bolji život, ozlijeđen je otac Marthe Jane. Ona je ta koja mora voziti obiteljska kola i čuvati konje. Učenje je teško, a ipak se Martha Jane nikada nije osjećala tako slobodno. A kako je praktičnije za jahanje, ne ustručava se nositi hlače. Ovo je prevelika smjelost za Abrahama, vođu konvoja. Optužena za krađu, Martha je prisiljena pobjeći. Odjevena kao dječak, u potrazi za dokazom svoje nevinosti, otkriva svijet u izgradnji u kojemu će se potvrditi njezina jedinstvena osobnost.
 

MJESEC FRANKOFONIJE

13. 3. u 20 sati, Pop Up Art kino

Ljubavne afere (The Things We Say, the Things We Do)
Emmanuel Mouret, Francuska, 122' / 2020


Žanr: romantična drama


Daphne, u trećem mjesecu trudnoće, sa svojim je partneron Françoisom na odmoru na selu. On mora otići zbog posla, a ona ostaje sama kako bi dočekala Maximea, svog rođaka kojeg nikad nije upoznala. Četiri dana, dok čekaju da se François vrati, Daphné i Maxime postupno se upoznaju i pričaju jedno drugome sve intimnije priče o svojim prošlim i sadašnjim ljubavnim pričama...

 

ULAZ BESPLATAN!

Objavljeno: 07.03.2022.