Grad Samobor

Izložbe

Bio je neumorni istraživač i fotograf

16.06.
2018.

U Samoborskom muzeju otvorena izložba u povodu 160. obljetnice rođenja Radivoja Simonović

Liječnik Radivoj Simonović, rodom iz Ledinaca u Vojvodini, skoro čitav svoj radni i životni vijek proveo je u Somboru, no ljubav prema planinarenju i fotografiranju često ga je dovodila i u naše krajeve. Dio tog neprocjenjivog blaga - fotografije hrvatskih planina, gradova i mjesta, ljudi, nošnji te načina stanovanja, nalazi se i u Samoborskom muzeju, zahvaljujući ostavštini obitelji Hirtz.

Iz te arhivske građe na 23 plakata s fotografijama i tekstom o Simonovićevom životu i radu kustosica Samoborskog muzeja Zrinka Kušer pripremila je izložbu naziva Neumorni istraživač - Radivoj Simonović, koja je u nazočnosti zamjenice predsjednika Gradskog vijeća Grada Samobora Maje Gračanin, zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića i predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza Vladimira Novaka, u petak, 15. lipnja, otvorena u našem muzeju.

Kustosica Kušer je istaknula kako tek treba istražiti koliko puta je i kada Simonović boravio u samoborskom i žumberačkom kraju te je li posjetio i sam Samobor. Takvih naznaka ima, a na izložbi je namjerno izdvojena njegova fotografija kuće, odnosno kovačnice u Rudama.

Na otvorenju izložbe nastupila je Klapa Poj, a izložba ostaje otvorena do kraja ljeta.