T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predstavljanja

Edukativni program

Iz škole u muzej, iz muzeja u školu!

Edukativni program

Edukativni program Samoborskog muzeja u 2023. godini -"Putujući muzej"

Posjet Samoborskom muzeju dio je obrazovnog procesa učenika dugi niz godina. Prilikom posjeta, uz stručno vodstvo, djeca imaju priliku naučiti nešto novo, ponoviti već naučene nastavne sadržaje te ih smjestiti u odgovarajući kontekst. S ciljem osiguranja dostupnosti muzejskih sadržaja svim učenicima, Samoborski muzej osmislio je program pod nazivom Putujući muzej. Program se sastoji od radionica različite tematike koje provode kustosi Samoborskog muzeja, u sklopu nastave, u prostoru škole, po dogovoru s učiteljima i profesorima. Program se sastoji od kratkog predavanja na određenu temu, predstavljanja građe i interakcije s replikama predmeta iz fundusa Muzeja, kreativnog zadatka te ponavljanja u vidu kviza znanja ili radnih listića.

Teme radionica:

1. Fosili – svjedoci Zemljine prošlosti

Radionica naglasak stavlja na geološku prošlost Zemlje. Učenici će saznati što su to fosili, kako nastaju, koje vrste fosila postoje, zašto su nam važni te što nam govore o prošlosti našeg planeta. Osobitu pažnju obratit ćemo na postojanje i nestajanje Panonskog mora. 

Samoborski muzej u svom fundusu čuva brojne fosilne ostatke biljaka i životinja, a nekoliko primjeraka donosimo sa sobom na nastavu. 

Djeca će dobiti priliku držati fosile u rukama te ih detaljno proučiti, a potom po uzoru na viđeno, od glinamola izraditi vlastiti primjerak.

2. Arheologija našeg kraja – putovanje kroz prapovijest

Radionica naglasak stavlja na najstarije razdoblje čovjekova postojanja – prapovijest. Djecu će se upoznati s načinom života, karakteristikama i tehnologijama kamenog (starijeg, srednjeg i mlađeg) i metalnog doba (bakrenog, brončanog i željeznog). Posebnu pažnju obratit ćemo na arheološke lokalitete u našoj blizini i vrijedne nalaze koje čuva Samoborski muzej.

Predmete ili njihove replike donosimo sa sobom na nastavu te će ih djeca imati priliku držati u rukama i detaljno proučiti.

Po uzoru na viđeno, na kreativnom dijelu radionice, bavit ćemo se paleolitičkom umjetnošću ili izradom ogrlica.

3. Postani kralj na jedan dan!

Radionica naglasak stavlja na prvi službeni dokument Samobora - Belinu povelju. Učenici će saznati što je uopće povelja, zašto je upravo taj dokument toliko važan za naš grad, kako je utjecao na njegov razvoj te što bi se desilo da ga Bela IV nije dodijelio Samoborcima. Također, imat će priliku saznati kako je i na čemu povelja napisana te kako izgleda njezin pečat.

Samoborski muzej originalnu povelju čuva u trezoru pod posebnim nadzorom, a vjerne replike koristi za predstavljanje publici. Djeca će pregledati repliku povelje, a potom na kreativnom dijelu radionice, sebe postaviti u poziciju kralja, osmisliti svoju povelju i izraditi pečat.

4. Ilirci 2.0

Radionica naglasak stavlja na Hrvatski narodni preporod, povezanost pokreta s našim gradom i Muzejom kao mjestom okupljanja njegovih pripadnika. Učenike će se upoznati s neobičnim i zanimljivim detaljima iz biografija poznatih Iliraca.

Cilj radionice je da učenici shvate kontekst i uhvate osnovnu ideju vodilju Ilirskog pokreta te da smjeste likove u vrijeme i povijesne okolnosti, društveno-političku situaciju i položaj Hrvatske u vrijeme Hrvatskog narodnog preporoda.

Djeci će se predstaviti predmeti iz fundusa Muzeja, vezani uz Hrvatski narodni preporod. Na praktičnom dijelu radionice ispunjavat će tematski različite ilustrirane listiće: „Šest mislećih šešira Ilirskog pokreta”, „Mobitel jednog Ilirca”, „Stanko Vraz - samoborski Romeo” i „Akronimi”

Informacije:
Gdje? 
Radionice se provode u učionicama, u prostoru škole.
Tko? 
Radionice provode kustosi Muzeja.
Kako? 
Radionice se provode u dogovoru s učiteljima i profesorima u sklopu razredne nastave, nastave povijesti, geografije, likovne kulture i dr. Prilagođavaju se dobi učenika.
Trajanje: 45 min ili 60 minuta, ovisno o dogovoru.
Cijena: 20 HRK / 2,65 EUR po učeniku.


Prijava:
Telefonski: 01 3361 014
Putem e-maila: muzej@samobor.hr

Objavljeno: 09.11.2022.

Dokumenti za preuzimanje