Grad Samobor

Izložbe

Neumorni istraživač Radivoj Simonović

Neumorni istraživač Radivoj Simonović
06.06.
2018.

Relativno nepoznat hrvatskoj javnosti, poznat tek u planinarskim krugovima, ostavio je za sobom neprocjenjivo blago - fotografije hrvatskih planina, gradova i mjesta, ljudi, nošnji te načina stanovanja

U petak, 15. lipnja u 19:30 sati u Samoborskom muzeju će se otvoriti izložba posvećena 160. obljetnici rođenja Radivoja Simonovića pod nazivom Neumorni istraživač Radivoj Simonović (1858. - 1950.).

Osim prekrasnih fotografija, u arhivu Muzeja nađena su i pisma koja je pisao prijatelju Miroslavu Hirtzu, poznatom hrvatskom biologu i putopiscu. S njim se skoro svake godine u ljetnim mjesecima otputio na Velebit, planinareći i proučavajući ondašnje običaje ljudi/velebitskih pastira.

Po struci je bio liječnik, rodom iz Ledinaca u Vojvodini, a skoro čitav radni i životni vijek proveo je u Somboru. Ljubav prema planinama, posebno prema Velebitu vukla ga je skoro svake godine u naše krajeve.

Arhivska građa o Simonoviću došla je u Muzej 1958. godine kao ostavština Sofije Hirtz Hrvatskom planinarskom savezu. Izložba će se sastojati od 23 plakata s fotografijama i kratkim tekstom o njegovu životu uz izložene radove koje je pisao na temu planinarenja i fenomena krša.

Važno je naglasiti da se amaterski bavio proučavanjem krških fenomena o čemu je pisao i članke, amaterski se također bavio i fotografiranjem te su njegove fotografije utoliko vrjednije jer su proizvod ljubavi prema fotografiji, trenutku i životu općenito.

Zanimljivo je istaknuti da će na izložbi biti objavljena fotografija jedne kuće u Rudama iz 1907. godine koju čuva Etnografski muzej u Zagrebu. Izložbu će popratiti prigodni katalog.