Grad Samobor

Projekti

Praznici u muzeju

Praznici u muzeju
23.03.
2018.

Praznici u muzeju program su Plavog bora – znanstveno-kreativnih radionica za djecu u organizaciji Udruge Sretno dijete

Samo neznalice misle da je u muzeju dosadno, a svi koji se odluče doći na program saznat će da su upravo u Hrvatskoj nastali izumi i stvari koje su uvelike promijenile svijet.
S djecom će se dan po dan proučavati životi, povijesne i druge okolnosti u kojima su živjeli Faust Vrančić, Slavoljub Penkala i Marcel pl. Kiepach.
Razgovarat će se o njima, istraživati njihove izume, pokušat će se saznati koliko su puta pokušali prije nego su konačno uspjeli, kao i koja im je bila zajednička crta. 
Tijekom proljetnih školskih praznika 3.,4.,5. i 6. travnja radionica će se besplatno održati u Samoborskom muzeju od 10.30 do 12 sati.

"To su neke od poruka koje ovim programom želimo prenijeti djeci", kažu ilustratorica i dizajnerica Branka Hollingsworth i učiteljica Marija Mapilele iz Udruge Sretno dijete koje zajedno osmišljavaju i provode sve programe Plavog bora. Plavi bor je niz znanstveno-kreativnih radionica za djecu čiji je cilj promovirati i popularizirati umjetnost, znanost i približiti ih djeci kroz direktno istraživanje s velikim naglaskom na rad rukama i inovativnost.

Program je dobio potporu na javnom natječaju Grada Samobora za dodjelu financijskih sredstava organizacijama civilnog društva iz područja kulture. Svojim se sadržajem među ostalim uklapa i u obilježavanje 2018. godine kao Europske godine kulturne baštine, čiji je cilj potaknuti ljude na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe.

Upravo zato djeca će svaki dan tijekom provođenja programa Praznici u muzeju imati priliku napraviti svoj mali izum na tragu izuma velikih hrvatskih izumitelja koje će proučavati. Bit će tu padobrančića, magneta, pisanja nevidljivom i vidljivom tintom... Zadnji, četvrti dan, djeca će izrađivati svoj izum za budućnost Samobora.
"Slavoljub Penkala svoju je penkalu izumio jer ga je mučilo pitanje zašto se olovka mora šiljiti. Mi ćemo djecu pitati što njih muči u Samoboru i kako bi oni to promijenili. Jedva čekamo vidjeti ta rješenja." poručuju iz Plavog bora i pozivaju svu djecu da se radi pripreme materijala i organizacije prijave na e-mail info@sretnodijete.net ili putem FB stranice Plavi bor.