T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predstavljanja

Priča o prvom hrvatskom muzejskom autobusu

Povodom Međunarodnog dana muzeja, koji je ove godine obilježen temom "Moć muzeja", donosimo vam priču o "prvom hrvatskom muzejskom autobusu".

„Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti.“ 

Tako je Međunarodni savjet muzeja (ICOM), najavio ovogodišnji Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, obilježen temom Moć muzeja (The Power of the Museums).


Muzej uistinu ima moć, a njegova moć još je veća kada je koristimo na nove, inovativne načine. Ovo je priča o moći našeg Muzeja. Priča o jednoj originalnoj ideji i hvale vrijednom projektu. Priča o Samoborskom muzeju i „prvom hrvatskom muzejskom autobusu“.
Vratimo se zajedno osamnaest godina unatrag. Povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja 2004. godine, Samoborski muzej, u suradnji sa Samoborskom Edukativnom Kulturnom Scenom (SEKS) te mladim entuzijastima i prijateljima Muzeja, preuredio je jedan sasvim običan autobus u do tada nešto neviđeno – muzej na kotačima. 
S vanjske strane autobus je poprimio sasvim novi izgled, zahvaljujući kulisama autora Igora Vandekara i Darka Kupresa. S lijeve strane autobusa postavljena je kulisa Starog grada kao ruševine, dok je s desne strane postavljena kulisa Samoborskog muzeja. Prednja strana imala je oblik lokomotive, a na stražnjoj strani nalazila se kulisa Hotela Lavica.
Unutrašnjost autobusa uredili su grafiteri likovne sekcije SEKS-a, Pavle Pavlović – Ploc i Marko Balaban – Balki, nacrtavši reprezentativne predmete iz stalnog postava Muzeja. 
Cilj ovog projekta bio je predstaviti i približiti Muzej i muzejski postav najmlađim članovima šire lokalne zajednice, bez fizičkog posjeta samoj ustanovi. Tako su djelatnici Muzeja, zajedno sa žonglerskom sekcijom SEKSA-a i samoborskim pjesnikom Milanom Žegarcem, muzeobusom obišli dvije područne osnovne škole u okolici Samobora – školu u Celinama i školu u Farkaševcu. Djeca su imala priliku ući u autobus, razgledati „postav“ te, uz video projekciju stalnog postava, poslušati zanimljivo predavanje kustosice mr. Lele Roćenović. 
Ovim hvale vrijednim projektom Samoborski muzej pokazao je svoje dvije velike moći – moć inovacije i moć izgradnje zajednice! Svojom originalnom idejom, novim načinom interakcije sa zbirkama te nekonvencionalnim metodama učenja korisnicima je omogućio stjecanje novih saznanja o povijesti zajednice kojoj pripadaju. Upravo su to moći za kojima tragaju i teže muzeji diljem svijeta u ova izazovna vremena!  

 

Objavljeno: 18.05.2022.