T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Grad

Djeca pokazala istraživački duh

U osnovnoj školi Milana Langa u Bregani održan program "Istraživači 21. stoljeća"

U osnovnoj školi Milana Langa u Bregani danas je održano znanstveno-popularizacijsko i edukativno događanje „Istraživači 21. stoljeća“ za učenike osnovnih škola i njihove učitelje. Sve nazočne uvodno su pozdravili ravnatelj OŠ Milana Langa, Igor Matijašić i inicijator događanja profesor fizike Dalibor Paar, a radionice je otvorila gradonačelnica Petra Škrobot. 

Na šesnaest paralelnih radionica iz STEM područja osnovnoškolci i njihovi učitelji imali su mogućnost upoznati se sa zanimljivim temama kao što su mimikrija u životinjskom svijetu, prilagodba životinja i njihovo ponašanje, proučavanje različitih vrsta stijena i minerala, slikanje prirodnim pigmentima, prapovijesno posuđe, raspoznavanje ptica po pjevu, virtualan posjet špilji i rudniku, tajne vode u kršu, beskralješnjaci, svjetlucave bakterije, špiljski heroji, šišmiši i špiljske životinje. Bilo je riječi i o najsitnijim dijelovima materije, atomima odnosno atomskim jezgrama, o svemiru i astronomskim instrumentima te o špiljama i njihovom istraživanju i zaštiti. Cilj ovog događanja je učenicima osnovnih škola pružiti širi uvid u različite teme i metode istraživanja u prirodoslovlju s posebnim naglaskom na prirodne vrijednosti Hrvatske. Učitelji su dobili uvid u mogućnosti izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti, odnosno terenske nastave u zaštićenim područjima, prezentacijskim centrima i muzejima s naglaskom na STEM područja. Program je realiziralo tridesetak stručnjaka iz raznih ustanova, udruga, instituta, škola i sveučilišta.

- Drago mi je da je grad Samobor domaćin ovog događanja tijekom kojeg je održano šesnaest različitih zanimljivih i edukativnih radionica za djecu na kojima su se osnovnoškolci na zanimljiv i pristupačan način mogli upoznati s različitim znanstvenim temama te prirodnim vrijednostima Hrvatske. Važno je kod djece njegovati istraživački duh i poticati ih na razmišljanje i bavljenje prirodnim znanostima - izjavila je gradonačelnica Samobora Petra Škrobot.

Početkom novog tisućljeća, zahvaljujući velikim iskoracima u istraživanjima kognitivnog razvoja djece, dolazi do značajnih promjena u obrazovanju, posebice u prirodoslovnom kurikularnom području koje je usko vezano uz brojna nova zanimanja 21. stoljeća. Naglasak je na razvoju kompetencija, vještina i trajnih znanja koje učenici mogu dalje primjenjivati u interdisciplinarnom kontekstu. Znanstveno obrazovanje dragocjeno je svoj djeci od rane dobi, bez obzira čime će se baviti kasnije životu, stoga radionice ovog tipa imaju važnu ulogu u edukaciji djece u osnovnim školama o STEM područjima. 

Objavljeno: 04.11.2022.