Grad Samobor

Radionice

Terenska nastava 21. stoljeća

22.10.
2018.

Održana još jedna zanimljva i edukativna radionica terenske nastave

U Samoboru je uz obilježavanje Dana grada održana u parku ispred Samoborskog muzeja i druga po redu izvrsno posjećena radionica terenske nastave 21. stoljeća.

Djeca – mali istraživači zajedno su sa jednim od naših vrhunskih stručnjaka u ovoj tematici - znanstvenikom, speleologom i profesorom Ivorom Jankovićem s Instituta za Antropologiju u Zagrebu, aktivno istraživali, iskapali, mjerili, dokumentirali uzorke pronađene u simuliranim uvjetima.
Osim djeci i roditeljima, radionica je bila namijenjena i nastavnicima koji su se mogli upoznati s nekim od metoda i tema kojima mogu osuvremeniti nastavu. U okviru radionice djeca su dobila knjižicu Mala knjiga evolucije čovjeka, autora Ivora Janković i Isse Bratinčević.

"Uzbudljivu povijest čovjeka obilježili su Neandertalci. Oni su i danas predmet niza često intrigantnih studija kojima se pokušava razumjeti što im se dogodilo prije tridesetak tisuća godina. I ne samo to. Novije spoznaje pokazuju da mi, moderni ljudi, u genetskom zapisu nosimo i gene neandertalaca i to u puno većoj mjeri nego što se prije mislilo. O povijesti čovjeka i neandertalcima će uz originalne ostatke neandertalaca oduševiti vas jedan od naših vrhunskih stručnjaka u ovoj tematici" objasnio je znanstvenik, speleolog i profesor Ivor Janković.

Cilj ovih radionica je razvijanje razmišljanja i vještina djece izvan okvira formalnog obrazovanja s posebnim naglaskom na znanstveno (STEM/STEAM) obrazovanje koje je temelj zanimanja i potreba života u 21. stoljeću.

Iduća radionica će se održati 17.11.2018., a držat će je geolozi i edukatori Ivan Razum i Damir Lacković s Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Djeca će tom prilikom istraživati stijene i minerale Samoborskog gorja.

Program se izvodi u koordinaciji doc. dr. sc. Dalibora Paara (PMF, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatsko fizikalno društvo) u suradnji s udrugom SURLA i Klubom učenika i studenata grada Samobora, uz podršku Grada Samobora, POU Samobor i Samoborskog muzeja.