T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo

Amatersko kazalište POU Samobor - PAX

PAX djeluje kontinuirano od 2002. godine. Sa svojim predstavama, kojih je preko dvadesetak, kazalište je, osim u Samoboru, nastupilo te osvojilo brojne nagrade na raznim Smotrama i natjecanjima diljem države.

Amatersko kazalište Pučkog otvorenog učilišta Samobor - PAX uspješno djeluje dugi niz godina, tijekom kojih je ostvarena suradnja s renomiranim dramskim i kazališnim stručnjacima, ali i mladim talentima u usponu.

Sa svojim predstavama kazalište je, osim u Samoboru, nastupilo i u brojnim gradovima i na više festivala diljem Hrvatske.

Tijekom godina kazalište je, kao najbolje u županiji, u više navrata predstavljalo Zagrebačku županju na Festivalu hrvatskih kazališnih amatera Hrvatske, uvijek s visokim ocjenama stručne prosudbene komisije i brojnim nagradama.

2016. godine pokrenut je rad i mlađeg ansambla PAX-ići. 

„U Samoboru su uvijek bile predivne predstave. Sjećam se kad je kazalište vodio moj pokojni prijatelj Burić, on je radio jedan odličan posao. On je bio čovjek od znanja, ali i izuzetan pedagog što se moglo vidjeti u predstavama. U posebnom sjećanju ostala mi je njegva interpretacija Balada Petrice Kerempuha uz četiri djevojke koje su okarakterizarale četiri copernice." Vladimir Gerić

 

"Predstava Potpuni stranci pokazala je kako ponekad između amatera i profesionalaca u pristupu radu nema velikih razlika. Paxovci su u prvom redu vrlo vješto adaptirali i lokalizirali tekst prema kojem je snimljen popularni istoimeni talijanski film Paola Genovesea Perfettija i prilagodili ga kazališnom trajanju od 60 minuta. I sam odabir teksta o prijateljima, koji tijekom večeri otkrivaju razne najskrivenije i najneočekivanije tajne, pokazao se kao pun pogodak jer je kao stvoren za njihovu, već dokazanu, glumačku ekipu u kojoj nema slabog mjesta. To je naizgled tekst kojeg je lako igrati, ali u toj lakoći i leži njegova težina jer niti jedan detalj ne smije biti preglumljen, ne podnosi glumačka preisticanja i nadigravanja već „sitni vez“ koji se očitava skrivenim pogledima i diskretnim gestama koji sugeriraju ono neizrečeno. Sve to uspijevaju Paxovci na najbolji način i stoga su zasluženi pobjednici 23. Smotre kazališnih amatera Zagrebačke županije." županijska selektorica Gordana Ostović (predstava Potpuni Stranci odabrana je da predstavlja našu županiju na 60. Festivalu kazališnih amatera, 2021.).