T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Sportska događanja

Samoborci u samom vrhu hrvatskog karatea

Prvenstvo Hrvatske za kadete, juniore i mlađe seniore

U dane vikenda, 16. i 17. studenoga, u sportskoj dvorani Mladost u Rijeci održano je prvenstvo Hrvatske za kadete, juniore i mlađe seniore u borbama koje je okupilo najbolje mlade karateke Hrvatske. Osim visokog značaja koje je imalo ovo prvenstvo države, to je ujedno bio i prvi kvalifikacijski turnir za europsko prvenstvo, koje će se održati početkom veljače u Budimpešti. 

Karate Klub Samobor je zastupalo 11 karateka, koji su u konačnici osvojili 6 medalja (3 zlata, 2 srebra i 1 bronca) te tri peta mjesta. Ovo je za Karate klub Samobor do sada najuspješnije Prvenstvo Hrvatske u ovom uzrastu, što dovoljno govori o trenutnoj kvaliteti samoborskog karatea, ali i svijetloj budućnosti najtrofejnijeg samoborskog sporta.

Najuspješniji su bili juniori Jakov Fember (do 61 kg) i Dino Šimunec (do 68 kg) te kadet Ivan Terihaj (do 70 kg), koji su na još neviđeni način briljirali te u potpunosti nadvisili konkurenciju. Pokazali su superiornost, tehničko-taktičku zrelost i dominaciju nad suparnicima. 
Dario Szel (juniori do 68 kg) je isto bio na najvišoj razini te je tek u finalu protiv klupskog kolege Dine bio za dlaku lošiji. Do finala je Dario nadmoćno pomeo konkurenciju.
Srebrom se okitio i Leonard Šogorić (mlađi seniori preko 84 kg), koji je trenutno u HV-u gdje trasira svoj put u profesionalne postrojbe Hrvatske vojske. Odličnim nastupom uspio je osigurati finale i da je bio u malo boljem karate treningu mogao je i do zlata. 
Njegova sestra Paula Šogorić u konkurenciji juniorki preko 59 kg je također briljirala i sekunde su je dijelile od finala i borbe za zlato. Ipak, i brončana državna medalja je itekako velik uspjeh za svakog sportaša. 
Korak do medalje bile su Mia Fauković (kadetkinje do 47 kg) i Magdalena Šuflaj (juniorke preko 59 kg) te Vid Kralj Radulović (kadeti do 70 kg),  kojima je trebalo malo sportske sreće da se popnu na postolje.
Nastupio je još i Mislav Blažeković (juniori do 76 kg), ali ovoga puta bez značajnijeg rezultata. 

Nakon ovog velikog uspjeha samoborskih mladih boraca stručni stožer Karate kluba Samobor okreće se prema novim izazovima, a to su ekipna prvenstva Hrvatske, prvenstvo Balkana te sredinom prosinca Svjetska liga za mlade koja se održava u Veneciji. Time se i završava ovogodišnja natjecateljska sezona, a nastavak slijedi već sredinom siječnja na Grand Prixu Croatia u Samoboru.

Lara Weismann i Domagoj Žabčić, članovi Karate kluba Bregana, imali su uspješan nastup na PH u Rijeci.
Lara je osvojila zlatnu medalju u kategoriji juniorki do 48 kg i potvrdila da je i dalje u odličnoj formi nakon povratka sa SP u Čileu. 
Domagoj Žabčić je kvalitetnim borbama osvojio brončanu medalju u kategoriji mlađih seniora do 75 kg i nastavio niz osvajanja medalja na državnim prvenstvima.  
Vrlo dobar nastup imao je Borna Stanić u kategoriji juniora do 68 kg. Nakon dvije pobjede izgubio je u polufinalu, a na kraju je, nažalost, u zadnjim sekundama ostao bez brončane medalje.
U kategoriji juniorki do 59 kg Luna Weismann je ispustila lijepu priliku za ulazak u polufinale (vodila 2:0), a nakon toga je tijesno izgubila.

Objavljeno: 20.11.2019.