Grad Samobor Grad Samobor Logo

Izložbe

Godišnja izložba udruge Hobby art

Godišnja izložba udruge Hobby art
15.05.
2019.

Godišnja izložba udruge Hobby art

 

"Bojom protiv sjene"

 

Otvorenje izložbe 29. lipnja 2019. u 20 sati

 

Mala dvorana Galerije Prica

Pučko otvoreno učilište Samobor

Trg Matice hrvatske 6

 

Izložba ostaje otvorena do 14. srpnja 2019.

 

Radno vrijeme galerije:

utorak – četvrtak 9 – 14h

petak 13 – 19h

subota, nedjelja 10 – 17h

ponedjeljkom, praznicima i blagdanima zatvoreno

 

Iva Kuhar

 

Predgovor izložbi „Bojom protiv sjene“

Ljubitelj prirode je onaj čija su unutrašnja i vanjska osjetila u potpunom međusobnom skladu; onaj koji je zadržao dječji duh čak i kad je u punoj zrelosti. Priroda nikad nema zlokoban lik! Ni najmudriji čovjek ne može proniknuti u njenu tajnu, ali ni prestati biti radoznao otkrivši svu njezinu savršenost…

Ralph W. Emerson

Posjećujemo parkove prirode aktivno, upoznajemo prirodu, opuštamo i hranimo naša osjetila. Zato se često vraćamo ponovo. Obnavljamo slike i svaki novi posjet otvara nam nove spoznaje povezanosti čovjeka i prirode. Neraskidiva je to veza koju pomalo razdvaja ubrzani suvremeni život zamišljen i gotovo realiziran bez posrednika, prirode.

Udruga Hobby art svoj doprinos daje tihom aktivističkom izložbom „Bojom protiv sjene“ kojom poziva promatrača da gleda i biva potaknut za očuvanje ugroženih vrsta parka prirode Žumberačko gorje.

Zašto „Bojom protiv sjene“?

Ako pogledamo neke definicije što je to boja, pronaći ćemo da je to fizikalna osobina svjetlosti, valna duljina odaslana iz nekog prirodnog ili umjetnog izvora, ali i osjećaj. Boja je osjetilni doživljaj svjetlosnog odraza od nekog tijela. Boja svjetlosti je bijela, a površine predmeta koje ona obasjava vidimo kao obojene.

Nasuprot čestice ili tijela na koje pada svjetlost, postoji sjena, to je površina na koju ne pada ni jedna zraka Sunca. Sjena je prostor iza osvijetljenog predmeta u koji ne dopire svjetlost.

Jesu li ugrožene vrste flore i faune iz naše neposredne okolice Samoborskog gorja pa dalje Žumberka u sjeni naše percepcije i znanja, pa stoga i spoznaje važnosti očuvanja prirode?

Mi umjetnici udruge Hobby art osjetili smo odraz, vidjeli boju odnosno krasotu (kras -stari hrvatski izraz za boju) ugroženih vrsta, cijeneći njihovu raznolikost i ljepotu. Prenijeli smo svoje dojmove, osjećaje i ljubav prema prirodi u naše radove, ovaj put u tehnici višebojnog linoreza.

Odabirom motiva naših radova željeli smo skrenuti više pažnje („baciti svjetlo“) na našu okolicu Žumberak-Samoborsko gorje punu ljepote i raznolikosti, te na potrebu za većim zalaganjem u očuvanju ugroženih vrsta i odgovornom ponašanju prema prirodi.

Nadamo se da smo ovom izložbom to i uspjeli. Svoje radove predajemo dalje -vama- našoj vjernoj publici, na užitak i pažnju.

Mirjana Žegarac

 

Vera Rede