T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Hrvatska slikarica Helena Schultheis Edgeler na FIRENTINSKOM BIJENALEU 2025.

HRVATSKA SLIKARICA HELENA SCHULTHEIS EDGELER NA FIRENTINSKOM BIJENALEU 2025.

Helena Schultheis Edgeler, akademska slikarica čija je samostalna izložba „Deus Machina“ s iznimnim uspjehom predstavljena prošlog mjeseca u Galeriji Prica u Samoboru, na poziv kustosa Giovannija Cordonija izložiti će nekoliko slika spomenutog ciklusa na 15. izdanju prestižnog umjetničkog Bijenalea u Firenzi u listopadu 2025. godine. Riječ je o radovima - uljima na platnu velikih formata (130 x 96cm) za koje kustosica izložbe Paola Orlić u katalogu izložbe u Galeriji Prica između ostalog ističe da se radi o visoko zavodljivim monokromatskim, romantično- nostalgičnim himerama koje je unutar arhitektonskih ruina Helena Schultheis Edgeler metierovski oživjela rukom punokrvne slikarice. Slike kriptičnog sadržaja u kojima se razabiru motivi ljudskih likova i arhitektonskih elemenata nejasne provenijencije, iščitane su kao razglednice iz budućnosti, koje umjetnica predstavlja kao svojevrsne dijalektične slike budućnosti u kojima je prošlost otisnula svoje tragove. Programatski označene brojkama- točnije, matematički terminima poput „1.6180- Zlatni rez“, „1.7628- Salemova konstanta“ ili pak „0.00140- Schwarzshildov radijus“, naslovi slika Helene Schultheis Edgeler namjenski nadilaze značenjska ograničenja budući da se univerzalnim jezikom matematike dokidaju sve vrste zadatosti poput geografskih ili kulturoloških kodova.

O umjetnici:

Helena Schultheis Edgeler (1972, Zagreb) završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Zaposlena je na Tekstilno- tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u zvanju profesorice grupe kolegija crtanje i slikanje. Djeluje aktivno na području slikarstva, umjetničkog filma i videa, fotografije te umjetničkih instalacija. Samostalno izlaže od 1997. a sudjelovala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Hrvatske.

Firentinsko bijenale:

Utemeljen 1997. kao međunarodna platforma za afirmaciju suvremene umjetnosti, Firentinsko bijenale osnovali su Pasquale i Piero Celona. Zamišljen kao centralno mjesto predstavljanja kako već etabliranih tako i novih umjetnika u usponu, Firentinsko Biennale koje će se po 15. put održati od 18.-26. listopada 2025. u slavnoj firentinskoj renesansnoj utvrdi Fortezza di Basso, prvi put će predstaviti djela hrvatske umjetnice Helene Schultheis Edgeler.

 

Objavljeno: 09.04.2024.