T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Savršenstvo evolucije - Razotkrivanje

Gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje 22.4.2022.

Održavanje:
20.04.2022. 20:00
21.04.2022.
22.04.2022.
23.04.2022.
24.04.2022.
26.04.2022.
27.04.2022.
28.04.2022.
29.04.2022.
30.04.2022.
03.05.2022.
04.05.2022.
05.05.2022.


Organizator: Galerija Prica, POU Samobor

Hrvatski prirodoslovni muzej

"Savršenstvo evolucije – RAZOTKRIVANJE"

 

Autori izložbe Nives Borčić Novak, Petar Crnčan, dr. sc. Iva Mihoci i dr. sc. Ivan Razum

 

Otvorenje izložbe u srijedu 20. travnja 2022. u 20 sati
 
Mala dvorana Galerije Prica
Pučko otvoreno učilište Samobor
Trg Matice hrvatske 6
 
Izložba je otvorena do 5. 5. 2022.
 
Radno vrijeme galerije:
utorak – četvrtak 9 – 14h
petak 13 – 19h
subota, nedjelja 10 – 17h
ponedjeljkom, praznicima i blagdanima zatvoreno

 

Hrvatski prirodoslovni muzej 2016. godine obilježio je 30. godišnjicu ujedinjenja triju muzeja, Hrvatskog narodnog zoološkog muzeja, Mineraloško-petrografskog muzeja i Geološko-paleontološkog muzeja. Želeći što dostojnije obilježiti tu obljetnicu otvorili smo izložbu Savršenstvo evolucije-RAZOTKRIVANJE na kojoj su autori izložbe dr.sc. Iva Mihoci, dr.sc. Vlatka Mičetić Stanković, dr. sc. Ivan Razum i dipl.inž. Dragan Bukovec javnosti prvi puta predstavili jednu od najvrjednijih zbirki kukaca Zbirku kornjaša Mikšić izloživši je sa jednako vrijednim uzorcima minerala i stijena iz fundusa našeg Muzeja koji pokušavaju pratiti raznolikost kornjaša te ukazati na povezanost i uzajamnu ovisnost živog i neživog.

Izložba je izrazito dobro prihvaćena, no osjetljivost i zahtjevnost vrijedne Zbirke kornjaša Mikšić onemogućuju nam duže izlaganje i upoznavanje šire publike s tom vrijednom i posebnom zbirkom. Stoga smo odlučili 2017. godine izdati katalog izložbe kroz koji smo na stotinjak fotografija pokušali prikazati podudaranje žive i nežive prirode, to savršenstvo evolucije u kojem se kukci Mikšićeve zbirke stapaju s mineralima i stijenama na kojima su snimani. Taj sklad i podudaranje bojom, oblikom, šarama ili strukturom površine pojedinog kukca i minerala nije nam bilo teško postići zahvaljujući bogatstvu fundusa Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja. Autorica fotografija na izložbi i u katalogu je Nives Borčić, no veliku pomoć i podršku pružio joj je Petar Crnčan pri odabiru kukaca, minerala, stijena i osmišljavanju kompozicija fotografija, te kolegice Višnja Lisičar, Silvana Sušić i kolega Marin Šoufek u pripremi uzorka minerala i stijena.

 

Nakon kataloga, izložba Savršenstvo evolucije-RAZOTKRIVANJE kao fotografska izložba, pod autorstvom Nives Borčić, Petara Crnčana, dr.sc. Ive Mihoci i dr.sc. Ivana Razuma, koja sadrži 24. fotografije iz kataloga u formatu 75 cm x 50 cm gostovala je u šest zagrebačkih knjižnica, Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u Poreču, Domu za starije osobe Sveti Josip Zagreb, Fotoklubu Zagreb,  a u proširenom izdanju u Muzeju Ivanić Grada, Gradskom Muzeju Požega, Muzeju krapinskih neandertalaca.

Deset fotografija iz kataloga objavio je National geographic Hrvatska, a krajem 2018. godine izašlo je i drugo prošireno izdanje kataloga Savršenstvo evolucije-RAZOTKRIVANJE.

 

Razotkrivanje

Fotografije ove izložbe neposredni su fotografski eksperiment koji interdisciplinarno spaja umjetničku intervenciju s izlošcima zbirke minerala i stijena Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja te kornjaša iz Zbirke kornjaša Mikšić, stvarajući vizualno zanimljivo poigravanje prirodnim "ready-madeom" i gotovo apstraktnim kvalitetama koje su rezultat stoljetne intervencije prirodnih procesa. Likovi životopisnih kornjaša uronjeni su, ali i kontrastiraju mineralnim strukturama te izranjaju iz tmine crne pozadine, gdjegdje svojom obojenošću postavljajući opreku tami koja ih okružuje, a mjestimice, sakriveni svojim koloritom u podudarnim tonovima podloge, od očiju promatrača traže da pronađu očekivano, dok su na drugim mjestima dovitljivo postavljeni da upotpunjuju i nadopunjuju prirodno nastalu kompoziciju oslikanu na tvrdoj površini minerala i stijena i utkanu u srž njihove strukture.

Forme na fotografijama plutaju u tami, one opstoje u praznini, dostatne same sebi, s jedne su strane mikrokozmosi koji evociraju stanične strukture promatrane elektronskim mikroskopom i neuronske mreže koje sačinjavaju žile minerala, a s druge kozmički prostori gdje pozadinska tama evocira tamnu tvar, a minerali blještećih kolorita nebule gledane Hubbleovim teleskopom ili pak dubokomorske nemani koje eterično plutaju u tamnoj vodi do koje danja svjetlost ne može prodrijeti. Svojom raznolikošću mogućnosti interpretacije i asocijacija koje se promatranjem bude, Borčić predstavlja jedinstveno svjedočanstvo raznolikosti pojavnog svijeta, ističući sveprisutnu međuovisnost i ekvilibrij organske i neorganske tvari kroz koloritsku mimikriju ili pak kontrastiranje te tvarnosti prikazanog, organičnost živih bića u opreci s apstraktnim strukturama i oblicima minerala.

Marija Kamber, mag. educ. art

 

Objavljeno: 10.04.2022.