Novosti   /   Izložbe

Zbirka Šetin

Zbirka Šetin

„ZBIRKA ŠETIN“

 

Izložba privatne zbirke umjetnina u organizaciji Zaklade Zlatko i Vesna Prica

 

Otvorenje izložbe u utorak 1. rujna 2020. u 18:30 sati

 

Mala dvorana Galerije Prica

Pučko otvoreno učilište Samobor

Trg Matice hrvatske 6

 

Izložba je otvorena do 20. 9. 2020.

 

Radno vrijeme galerije:

utorak – četvrtak 9 – 14h

petak 13 – 19h

subota, nedjelja 10 – 17h

ponedjeljkom, praznicima i blagdanima zatvoreno

 

Oton Gliha

Damir Ico Šetin / 1952. – 2019.

Izložba iz fundusa umjetnina Damira Šetina govori mnogo o njemu samom - osebujnom čovjeku različitih, naoko i suprotstavljenih interesa, aktivnosti, hobija, ljubavi... Dugogodišnji djelatnik u kemijskoj industriji, zarana se uključio u rad Gorske službe spašavanja, kasnije HGSS-a Samobora gdje ostaje aktivan sve do smrti. Od mladih dana bio stravstveni ljubitelj prirode - šume, planine i planinarenja, alpinizma, rijeke, mora... uvijek spreman pomoći stradalima u prirodi, planini... Još u srednjoškolskim danima zavolio je i bavio se fotografijom, a u svijet likovne umjetnosti ušao je kroz suradnju i prijateljstvo svog oca i velikog umjetnika Zlatka Price i njegove obitelji koje je i sam nastavio graditi. Njihova suradnja osobito se očitovala u izradi vrsnih slikarskih platna, u početku samo za potrebe Zlatka Price, a kasnije i za brojne hrvatske slikare. Izrađujući slikarska platna zavolio je likovnu umjetnost, upoznao mnoge umjetnike i kroz desetljeća rada sakupio vrijednu zbirku umjetnina iz koje je ovdje izložen samo dio.

Prijateljstvo sa Zlatkom Pricom obvezalo ga je na sudjelovanje u realizaciji Zlatkove ideje o osnivanju Zaklade Zlatko i Vesna Prica, čijem djelovanju je dao značajan doprinos.

Marica Jelenić, upraviteljica Zaklade Zlatko i Vesna Prica

Vatroslav Kuliš

 

ZBIRKA ŠETIN

Zbirka umjetnina Damira Šetina nastajala je posve spontano i neplanirano. Razvijala se kao i njegov vlasnik, kako ga je život vodio.

Kolekcija likovnih djela kod svake privatne osobe odraz je neke njegove priče i ideje, mogli bi čak reći odraz njegovog karaktera. Dok postoje zbirke koje su sustavno planirane, umjetnička djela pomno birana po vrlo specificiranim kriterijima vlasnika postoje i one koje nastaju sasvim nenametljivo i više su odraz života s umjetnošću i umjetnicima, nego neka sustavno građena ideja. Upravo tog ležernog karaktera je Zbirka Damira Šetina koju predstavljamo kroz izložbu u Galeriji Prica, a u organizaciji Zaklade Zlatko i Vesna Prica, čiji je bio dugogodišnji član.

 

To je zbirka čovjeka kojega su svi koji su ga poznavali oslovljavali od milja Ico, jako rijetko Damir, i to sasvim prirodno zbog njegove uvijek vesele i pozitivne naravi. Kako je zavolio likovni svijet koji je upoznao preko svoga oca kroz suradnju s akademskim slikarom Zlatkom Pricom, kao svoju životnu profesiju odabrao je izrađivanje profesionalnih umjetničkih platana.

Kroz posao uspio je sklopiti mnoga poznanstva s umjetnicima. S vremenom su se također polako sakupljale slike kao svojevrsni pokloni te se zbirka pomalo formira u današnje okvire, od kojih ovog puta predstavljamo samo odabrani izbor.

 

Đuro Seder

 

Zbirka Šetin vrijedna je zbog osobnog karaktera njenog vlasnika, a koju svakako počinjemo portretom Damira Šetina autora Mihovila Dorotića koja je nastala u sklopu ciklusa "Poznati Samoborci". Mihovil Dorotić je umjetnik prepoznat po svojem likovnom izričaju koji uključuje izvanredni osjećaj prema boji koju spaja u treperavu cjelinu pomalo ekspresivnog doživljaja.

Istovremeno se u zbirci nalazi i rad njegovog oca Branimira Dorotića, koji se kao slikar u svojoj karijeri posebno istaknuo bogatim sakralnim opusom djela.

Još jedan izričaj ekspresivnog tona stvara Zlatko Modrić. Njegov raniji radovi koji se nalaze u Zbirci nastali su devedesetih godina 20. stoljeća i karakterizira ih otvorenost boja, nanesena žustrim lomljenim potezima. Užurban pokret kista i dojam nedovršenosti također su vidljivo svojstvo njegovih eksterijernih kadrova.

Dugogodišnje prijateljstvo s Tonijem Franovićem i Daliborom Rubidom rezultiralo je s dvije zanimljive slike. Ona Tonija Franovića koji u svojem intimističkom nastupu označuje svojevrstan povratak boji, suptilnoj sugestiji oblika te pritom naglašava vrijednost materije i fakture. Dok je Dalibor Rubido pak samozatajan, tih i miran umjetnik koji je zaljubljen u prirodu i tu ljubav prenosi na svoja platna.

Stvaralaštvo Đure Sedera možda najbolje opisuju riječi Tonka Maroevića koji ga karakterizira umjetnikom izrazite figurativne orijentacije i jake kolorističke napetosti, naglašeno temperamentnoga rukopisa i znalačke kompozicijske organizacije. Ono što je u njegovu slikarstvu posebno i nezamjenjivo su univerzalni simboli izraženi individualnim rukopisom.

Tu je i slika Otona Glihe i njegove prepoznatljive "Gromače". Vidimo prizor u kojem još uvijek prevladava obris konkretnog krajobraza krčke uvale, međutim polja prošarana suhozidom već sada zauzimaju svoje mjesto unutar slike.

Matko Vekić suvremeni je hrvatski umjetnik koji danas u svom stvaralaštvu koristi raznolike svakodnevne motive kako bi problematizirao ironiju stanja suvremenog društva, dok je njegov izričaj na slici iz Zbirke jedan iz njegove ranije faze s prikazom smirenog pejzaža koji gradi geometrijskim oblicima.

U Zbirci se nalazi i rad Vatroslava Kuliša "Val". Umjetnik se dug vremenski period bavio temom mora, a na ovoj slici vidimo njegove prepoznatljive uzavrele valove koji kao da pršte slikarskom energijom.

Mirjana Karolina Koren slika radove melankoličnog osjećaja. Da li je riječ o gradovima ili mrtvoj prirodi uvijek je naglašen intenzivni mistični ugođaj.

Slika Zoltana Novaka seže u početke njegove karijere kada je slikao i problematizirao odnos čovjeka i grada kroz siluetu noćnog šetača s cigaretom u ruci koji sve to promatra, pri čemu šetač predstavlja svojevrsni umjetnikov alter ego.

Samoborac, slikar i restaurator Zlatan Kovač predstavlja se svojim jedinstvenim rukopisom prikaza različitih oblika slova glagoljice, ciklus koji je dugo godina obrađivao i propitivao. Sonja Marjanović, slikarica i dizajnerica u zbirci je zastupljena s diptihom skladne geometrijske kompozicije.

 

Zbirka Šetin je jedna raznolika kolekcija te predstavlja odraz života čovjeka koji je uživao u umjetnosti i kojoj je na svoj način dao svoj prilog. Ono što je ostalo nakon što njega više nema svakako je sjećanje na jednog jednostavnog, pozitivnog i iskrenog čovjeka te vrijedna zbirka radova.

 

Nikolina Šimunović, voditeljica Galerije Prica; POU Samobor

 

Zoltan Novak

 

 

BIOGRAFIJA

Damir Ico Šetin rođen u Samoboru gdje je završio Gimnaziju. Od djetinjstva zaljubljenik u prirodu, koji je tu svoju ljubav ostvarivao kroz članstvo HPD Japetić, kao voditelj planinarskih škola, izleta. Stjecanjem iskustva kroz alpinističke tečajeve i angažmanom u HGSS-u najveće osobno postignuće bila je ekspedicija na Kilimanjaro 1980.g.

Bio je strastveni ribič i tragač šumskog blaga koji je spremao gljive na 100 načina za svoje prijatelje. S “rupsakom“ na leđima i spremnim fotoaparatom pronalazio je zanimljive motive te se uključuje u rad Foto kluba u Samoboru.

Jedne subote otišao je u šumu gdje je i danas duhom prisutan.

Mihovil Dorotić „Damir Šetin“, 2001.

U zatvorenim prostorima POU Samobor i Galerije Prica OBAVEZNO je nošenje zaštitne maske! :-)

Objavljeno: 27.08.2020.