Grad Samobor

Izložbe

Žumberačka graditeljska baština

Žumberačka graditeljska baština
09.03.
2019.

Izložba fotografija u organizaciji Turističke udruge Žumberak

 

žumberačka graditeljska baština

 

otvorenje izložbe u ponedjeljak 11. ožujka 2019. u 19 sati

 

 

Mala dvorana Galerije Prica, POU Samobor

 

Trg Matice hrvatske 6

 

 

Izložba ostaje otvorena do 24. ožujka 2019.

 

 

Radno vrijeme galerije:

 

utorak – četvrtak 9 – 14h

 

petak 13 – 19h

 

subota, nedjelja 10 – 17h

 

ponedjeljkom, praznicima i blagdanima zatvoreno

 

Žumberačka graditeljska baština

 

Izložba fotografija "Žumberačka graditeljska baština" prva je u nizu izložbi u organizaciji Turističke udruge Žumberak, registrirane na području Parka prirode "Žumberak-Samoborsko gorje".

 

Ideja o obilasku i evidentiranju građevina na predmetnom području, došla je u proljeće 2012. godine u selu Kekići kraj Starog grada Žumberak. U selu je kapelica posvećena Svetom Ćirilu i Metodu. Svake godine u svibnju održava se godišnje proštenje na kojem se sakupe mještani iz dalekih krajeva i zemalja, jer u selu živi samo jedan stanovnik. Djeca koja posjećuju ognjišta svojih predaka na taj dan uživaju u ljepoti Žumberka. To mjesto je izabrano za održavanje Žumberačkog dječjeg festivala, koji se ove godine održava po peti puta u nedjelju 12. svibnja.

 

Upoznajući bogatu graditeljsku baštinu, tradicijsku i sakralnu arhitekturu, ostatke starih gradova i škola iz doba Marije Terezije, sedam godina je trajalo prikupljanje amaterske foto građe, koju sada želimo približiti Samoboru i njegovim stanovnicima, od kojih je mnogo porijeklom sa Žumberka.

 

Jedan od projekata koji želimo provesti u djelo je "Žumberačka škola u prirodi" i boravak djece iz grada na selu.

 

Većinu fotografija snimila je Jasna Radić, koja je djetinjstvo i mladost provela u Samoboru i sa izviđačima obišla Samoborsko gorje. Posjete rodbini na Žumberku i ljetovanja na Sopotskom slapu duboko su se urezala u sjećanje na neka davna vremena kada je stanovništvo na Žumberku bilo brojnije i kada se u školama čuo žamor dječjih glasova.

 

Ostali autori fotografija su Irena Kralj, Milan Duniskvarić, Niko Goleš i drugi prijatelji Žumberka.

 

Turistička udruga Žumberak