T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Građani

Delegacija Veleposlanstva Bugarske posjetila je Samobor

Gradonačelnica se susrela sa Veleposlanicom Republike Bugarske

Povodom obilježavanja Dana ujedinjenja Bugarske, Veleposlanica Republike Bugarske, Genka Vasileva Georgieva posjetila je jučer, 6. rujna Samobor i položila vijenac na spomen ploču profesoru Stjepanu Juriniću, koja se nalazi u Milakovićevoj ulici u Samoboru, a u znak zahvalnosti zbog njegove podrške neovisnosti i samostalnosti bugarske države.

Bugarska je ujedinjena 6. rujna 1885. godine, a Stjepan Jurinić pomogao je bugarskom narodu sudjelovavši kao dobrovoljac u Srpsko – bugarskom ratu. Pored toga je punih 35 godina bio generator hrvatsko-bugarskih kulturnih veza i među prvima je prevodio bugarsku književnost na hrvatski jezik. Živeći u Bugarskoj obogatio je kulturni život Sofije utemeljivši 1893. prvo hrvatsko društvo Hrvatska zadruga, a bio je i rektor Sofijskog sveučilišta.
U znak zahvale za sve spomenuto Veleposlanstvo Bugarske 2002. postavilo je spomen-ploču na kući u Samoboru, u kojoj je Stjepan Jurinić živio posljednjih dvadesetak godina.

Bugarska veleposlanica Genka Vasileva Georgieva susrela se i sa gradonačelnicom Petrom Škrobot, te najavila kako joj je želja da Samobor i Grad Karlovo koji se nalazi u bugarskoj regiji Ružina dolina postanu gradovi prijatelji, usprkos trenutnim okolnostima i dalje postoji. Izrazila je još jednom i veliku želju da se međusobna suradnja Bugarske i Hrvatske dodatno produbi na kulturnoj i gospodarskoj razini. 

Objavljeno: 07.09.2021.