T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Potpore

Novčana pomoć ugostiteljima

Nove mjere pomoći u donošenju

Novčana pomoć ugostiteljima

Nove mjere Stožera civilne zaštite RH koje su stupile na snagu 15. veljače uključile su otvaranje određenih gospodarskih subjekata, no i dalje ne pružaju bolje uvjete za rad ugostitelja koji su ovom krizom najviše pogođeni.

Na tragu toga, Grad Samobor svim će ugostiteljima osigurati iznos od 5.000,00 kuna jednokratne pomoći, a odluka će stupiti na snagu nakon što je potvrdi Gradsko vijeće krajem veljače.

Mjere koje su donesene nisu dobro promišljene. Ugostiteljima nije nikakva pomoć to što im se omogućava prodaja kave za van. Jer, ako je itko trebao prodavati kavu ili ostale napitke svih ovih mjeseci, to su trebali biti ugostitelji, a ne pekare, benzinske crpke, kiosci i slično. Zato je Grad Samobor odlučio pomoći u ovoj situaciji onima koje smatramo najviše zakinutima, a to su svakako ugostiteljski objekti.“, naglasio je zamjenik gradonačelnika, ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite Željko Stanec.

Najveća pomoć ugostiteljima do sad je ukidanje poreza na potrošnju koji se na području grada Samobora ne naplaćuje od 1. siječnja, a do sad je iznosio 3%.

Nadalje, još u prvom paketu mjera nakon Odluke Stožera RH u ožujku 2020. kojom je zabranjen rad ugostiteljskim objektima, oni su oslobođeni plaćanja komunalne naknade i odvoza komunalnog i biorazgradivog otpada za mjesece u kojima im je obustavljen rad.  Provedena su i dva kruga javnog poziva za dodjelu potpora gospodarskim subjektima kojima je odlukom Stožera obustavljen rad, te su dodijeljene potpore u iznosu od 2.000,00 kuna po svakoj zaposlenoj osobi u gospodarskom subjektu kojem je obustavljen rad.

Odlukom Stožera civilne zaštite RH u studenom 2020. ugostiteljima je ponovno zabranjen rad, čime su ponovno aktivirane gradske mjere obustave naplate komunalne naknade i odvoza otpada. Grad Samobor je također, sukladno zamolbi ugostitelja donio odluku kojom se omogućuje da svi ugostitelji, koji imaju tende odnosno druge pokretne naprave za potrebe terasa na javnim površinama grada Samobora, da iste u zimskom vremenu, ne moraju micati s navedenih površina jer to iziskuje dodatni trošak za ugostitelje.

 

Objavljeno: 16.02.2021.