Grad Samobor

10 brzopoteznih

Domagoj Knežević

Domagoj Knežević
29.10.
2019.

Bloger, novinar, turistički vodič i kratkopričaš – ne nužno tim redom. Pobjednik Natječaja za kratku priču naše knjižnice u kategoriji Kvaka 23.

  1. Po kojim knjigama pamtiš odrastanje? Osnovnoškolske dane pamtit ću po prekrasnom serijalu 5 prijatelja. Tu su i sve zgode i nezgode Kušanova Koka, a kasnije sam otkrio Pavličićeve krimiće koje sam obožavao za vrijeme srednje škole. 
  2. Jesi li preskočio koju lektiru u srednjoj školi? Uf…jesam. Antigonu i Ilijadu i Odiseju. Nisam ih volio onda, a ne volim ih ni sada. Kristalno mi je jasno zašto ih je potrebno pročitati, shvatiti – sve ok, ali nije išlo. Oprosti Sofoklo, ne ljuti se Homere!
  3. Što trenutno čitaš? Trenutno na polici imam C.L. Taylor i „Laž“ koju dovršavam, čekaju me još Lee Child „Pogrešan čovjek“ i Stefan Anhem „Žrtva bez lica“ – knjigu kojoj se baš veselim. 
  4. Postoji li knjiga kojoj se uvijek vraćaš? U principu ne čitam knjige dvaput, ali knjiga koju povremeno prolistam je Bulgakov: Majstor i Margarita. Obožavam i Lee Childa – neke rečenice čak imam i spremljene. Genijalan je. 
  5. Gdje najradije čitaš? Najradije kod kuće, u fotelji, ali najčešće čitam dok sam na putu, a imam slobodnog vremena. Bez knjige nikad ne odlazim na put.
  6. Omiljeni domaći autor? Koje dijete više volim? Mnogo ih je: Pavao Pavličić,  Goran Tribuson, Ivana Bodrožić, Ante Tomić…
  7. Koju si knjigu zadnju kupio? Michelle Frances: Zaručnica.
  8. Knjiga ili film? Definitivno knjiga – po meni puno slikovitija od filma, a nije se jednom dogodilo da sam ostao razočaran filmom nakon što sam pročitao knjigu.
  9. Kratka priča ili roman? Biram roman samo zato jer kod kratke priče taman je gotovo kad se ufuraš. Roman, ipak, nudi malo duže zadovoljstvo. 
  10. Turizam ili pisanje? Turizam je posao i sretan sam što radim ono što volim i u čemu uživam. Ne bih ga mijenjao. Pisanje je hobi, zadovoljstvo, strast. Neko baš samo moje vrijeme u kojem baš guštam i u kojem se tek otkrivam.

Pratite Domagoja na takeabreak.com.hr, a ne zaboravite ni najbolju domaćicu našeg Natječaja za kratku priču.