Grad Samobor Grad Samobor Logo

10 brzopoteznih

Iva Gjurkin

Iva Gjurkin
17.06.
2020.

Naša sugrađanka, korisnica naše knjižnice, prevoditeljica i konačno, spisateljica. Uđite u svijet knjige Ive Gjurkin!

  1. Po kojim knjigama pamtite odrastanje? Jedna od prvih knjiga koje su me očarale u djetinjstvu je Nazorov „Bijeli jelen“. Voljela sam (i volim) bajke, legende i mitove, znanstvenu fantastiku i fantastiku (fantasy), pa tu mogu navesti Herbertovu „Dinu“, „Trilogiju o Zemljomorju“ Ursule Le Guin, „Gospodara svjetlosti“ Rogera Zelaznyja i „Enderovu igra“ Orsona Scotta Carda.Od klasika me u srednjoj najviše očarao romantizam: Edgar Allan Poe (sve) i Ljermontovljev „Junak našeg doba“... Sjećam se da sam jedno ljeto provela čitajući Shakespearove drame, a kasnije sam jako zavoljela Thomasa Manna i Kafku, posebno njihove pripovijetke. Od pjesnika su mi nekako najviše ostali u pamćenju Reiner Maria Rilke i Antun Branko Šimić. Na faksu (što nekako i dalje svrstavam u odrastanje) su me oduševili Lajos Kassák, Kālidāsa i sanskrtsko klasično pjesništvo.
  2. Jeste li preskočili koju lektiru u srednjoj školi? Koliko se sjećam, samo jednu. Kad smo radili roman toka svijesti bili su nam ponuđeni Gospođa Dalloway i Uliks. Obično bih, kada bismo imali izbor, pročitala oboje, ali u ovom slučaju jednostavno nisam stigla.
  3. Što trenutno čitate? Moram priznati da u posljednje vrijeme, uz predavanje jezika, pisanje i prevođenje, baš i nemam vremena za čitanje. Dopale su mi se „Divljinske varijacije“ Hélène Grimaud i roman kolege indologa Grega Baileyja „In Search of Bliss“. No u zadnje vrijeme najviše čitam mange, među kojima sam pronašla neke od najdražih mi priča i likova s kojima sam se susrela.
  4. Gdje najradije čitate? Kod kuće u krevetu i na moru na kavi uz rivu.
  5. Koju ste knjigu zadnju kupili? U antikvarijatu sam našla „Priče iz davnine“ Ivane Brlić-Mažuranić s ilustracijama Vladimira Kirina. Ne piše godina izdanja, ali posveta je iz 1957. Volim stara izdanja dragih mi knjiga.
  6. Postoji li knjiga kojoj se uvijek vraćate! Vraćam se svim knjigama koje su me se dojmile – dakle, većini koje sam već navela. Ako je knjiga dobra, čitat ću je opet i sa svakim će čitanjem biti bolja.
  7. Klasična ili moderna književnost? Oboje.
  8. Omiljeni domaći autor? Ivana Brlić-Mažuranić.
  9. Hindi, mađarski, hrvatski ili engleski? Hrvatski i engleski, jer na tim jezicima pišem. Osim njih volim Japanski zbog ljepote i sanskrt zbog gramatike. Hindi i mađarski, nažalost, nisam imala prilike prakticirati nakon faksa, pa sam ih podosta zaboravila.
  10. Prevođenje ili pisanje? Pisanje. Uvijek.