Grad Samobor Grad Samobor Logo

Zavičarije petkom

Ferdići

05.06.
2020.

Iz knjige "Samoborske zavičarije od a do ž" Dubravka Grakalića i Irene Šepl.

Gotovo da i nema Samoborca koji ne pozna nekog „Ferdića“ ili nije s njim u braku. Upravo je po Tamburaškom društvu „Ferdo Livadić“ Samobor možda i najpoznatiji diljem svijeta.

Iako je prvi tamburaški koncert u Samoboru održan davne 1895., ključni trenutak za muziciranje na našem najstarijem nacionalnom instrumentu je dolazak mladog nastavnika Željka Bradića u OŠ „Janko Mišić“ na Stražniku, koji 1958. formira tamburaški orkestar. Četrnaest godina kasnije, 1972., voditelj i dirigent Bradić zajedno s jedanaest „starih“ tamburaša osniva Tamburaško društvo „Ferdo Livadić“.

Samostalnim koncertima i sponzorstvom Samoboraca društvo je godinama kupovalo tambure, narodne nošnje i partiture stvorivši značajnu zbirku narodnog blaga Hrvatskog prigorja. No, višestruko nagrađivani „Ferdići” nisu običan orkestar. Na svojim nastupima interpretiraju gotovo sve glazbene žanrove od klasike do jazza. U gotovo pedeset godina postojanja, bezbroj nastupa, koncerata, gostovanja, putovanja donio je Društvu niz državnih i međunarodnih priznanja, diploma, nagrada i plaketa. A Ferdići, uspješno i danas, pronose zvonku radost i slavu Samobora.