Grad Samobor Grad Samobor Logo

Zavičarije petkom

Kak` se nekad sviralo u Samoboru

26.06.
2020.

Besprizorni, Plastično srce, Čmarni ubruščići, Novi fosli

Nekad su glazbenu scenu u Samoboru, između ostalih obogaćivali i ovi bendovi: Besprizorni, Plastično srce, Čmarni ubruščići i Novi fosli...

Besprizorni

Jedan od najambicioznijih samoborskih rock-bandova. Najveći im je uspjeh bio nastup u svojstvu predgrupe slavnim „Haustorima“ na Danima omladinske kulture 1981. Koncert je održan u „Lavici“, u sali za svadbe i veselje, a po tome je i zapamćen. Plakat za „Besprizorne“ – siluetu banda u hodniku zgrade – snimio je Miro Ivanščak, a otisnut je u sitotisak sekciji FAG „Enthusia Planck“.

Čmarni ubruščići i dragi gosti

Najpopularniji svirači u samoborskom okruženju u osamdesetim godinama stizali su iz Zagreba i zagrebačke okolice. Riječ je o „Čmarnim ubruščićima“, „podzemnom” bandu koji je pjevao o marihuani i pubertetskom seksu te o „Plavoj travi zaborava“ s obrađenim klasičnim country & western repertoarom. Oba banda izazivala su ovacije i pobuđivala dobru zabavu te su imali znatno bolji prijem nego samoborske lokalne rock nade.

Novi fosli

Glazbena pobuna nekolicine srednjoškolaca. Pod utjecajem punka i novog vala osmišljeno je pregršt pjesama, pa i održano nekoliko koncerata u Samoborskom omladinskom klubu. Glavni pokretači „Novih fosla“ bili su Robert Lisjak i Tomislav Bajić, a vježbalo se, kako i priliči vremenu i običajima, u garaži na Smerovišću. Hitove grupe odavno je odnio vjetar.

Plastično srce

Vokalno instrumentalni sastav „Plastično srce“ (koji je djelovao i pod imenom „Ding Dong“) jedan je od najambicioznijih pristupa lokalnih muzičara široj rock and roll sceni. Plastično srce, predvođeno Milivojem Martonom, imalo je ozbiljno osmišljene javne nastupe, vlastite stihove i glazbu te lijepo dizajnirane plakate. „Plastično srce“, odnosno „Ding Dong“ sagorjelo je, nakon kratkotrajnog nastupanja, u žaru vlastitog ritma.