T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Samoborskim ulicama

Šetnja s književnicima - Miroslav Krleža

Krleža

Miroslav Krleža, čiji je nadimak bio Fric, rodio se 7. srpnja 1893. u Zagrebu. Krleža je pjesnik, romanopisac, novelist, dramatičar, esejist.
Njegova su najpoznatija djela drame Legenda, Gospoda Glembajevi; romani Povratak Filipa Latinovicza, Na rubu pameti i Zastave te prozna zbirka Hrvatski bog Mars.  
Krleža je autor i zbirke pjesama pisane kajkavskim narječjem Balade Petrice Kerempuha, a pripadaju samom vrhu hrvatskog pjesništva i jedno su od najboljih Krležinih djela.
Krleža je osnovao Leksikografski zavod smatrajući da je potrebna temeljita obnova društvenih znanosti, a od 1991. se zove Leksikografski zavod Miroslav Krleža. Šezdesetih godina prošlog stoljeća Krleža pokreće i časopis Forum u kojem objavljuje prvu knjigu romana Zastave.

Krležina supruga Bela (pravim imenom Leposava Kangrga) umire 1981., a njezina ga je smrt posve dotukla, uskoro i sam obolijeva i umire dva dana prije nove godine, 29. prosinca 1981.

#KrležauSamoboru

U jednom razgovoru s dr. Adalbertom Georgijevićem saznajemo : „ S Krležom sam bio u vrlo prisnim odnosima. Njegova je supruga Bela neposredno nakon rata često dolazila u Samobor kod jedne krojačice čijeg se imena više ne mogu sjetiti...Tu se jednom srela s mojom suprugom i ...znate već kako to ide. Počela nas je posjećivati, a ubrzo zatim je došao i sam Krleža. Smijao se kad sam mu pričao da sam na službu u Bosnu uzeo samo jednu knjigu – njegove Balade Petrice Kerempuha. Bio je pomalo čudan, bolje rečeno nedodirljiv. Volio je dolaziti ovdje kod nas dokle god se mogao kretati. Ostajao bi cijelo poslijepodne, pričali smo o svemu i svačemu. Ovakvi su mu izleti bili odmor nakon napornog dana, a radio je mnogo, takoreći do posljednjeg daha.”

Objavljeno: 09.11.2022.