T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Predavanja

Brojne poveznice između dva jezika

Predavanje prof. bugarskog jezika Ksenije Banović u Gradskoj knjižnici

Brojne poveznice između dva jezika

U nastavku tjedna posvećenom materinjem jeziku, u srijedu, 13. ožujka, u samoborskoj Gradskoj knjižnici gostovala je prof. bugarskog jezika i prevoditeljica Ksenija Banović.

Bugarska je još nedovoljno otkriven biser Balkana, naglasila je uvodno prof. Banović, jer osim dugih crnomorskih pješčanih plaža i svjetski poznatog ulja i pripravaka od ruža nudi iznimno vrijednu, dugo zapostavljanu kulturno-povijesnu baštinu i prirodne ljepote kontinentalnog dijela zemlje. Bugari su vrlo gostoljubiv narod, a s Hrvatima ih veže još i teška borba za samostalnost i tranzicija do uređene europske zemlje. 

Brojne sličnosti dva naroda dijele i što se tiče jezika, kojeg je nama lako razumjeti, pri čemu je prof. Banović istaknula kako Bugari jako drže do svoje književnosti, imaju puno pisaca i prevoditelja, a svoj trag u bugarskoj literaturi i kulturi ostavili su i Hrvati – Samoborac Stjepan Jurinić kao rektor sveučilišta u Sofiji te jedna od naših najboljih pjesnikinja Vesna Parun, koja je pet godina živjela u Bugarskoj.

Predavanje su pratili i samoborski gimnazijalci koji su se nedavno vratili s putovanja po Bugarskoj te potvrdili "opasne veze" i ispričali svoje dojmove.

Objavljeno: 14.03.2019.