T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Ljubavni stihovi bez roka trajanja

30. Vrazova Ljubica – Festival ljubavne poezije

Davne 1840. godine iz tiska je izašao prvi dio poznatih Đulabija, zbirke ljubavnih pjesama koje je Stanko Vraz napisao za Gajevu nećakinju Julijanu Cantilly, svoju Ljubicu, u koju se zaljubio na prvi pogled. Svima znana nesretna ljubavna priča oteta je zaboravu prije 30 godina, na poticaj našeg Samoborca Jože Prudeusa i kolega mu po peru, pa su tako krenule večeri ljubavne poezije, uređen je Prolaz hrvatskih pjesnika, koji do njezina groba pokraj crkve sv. Anastazije krase ploče s uklesanim stihovima ponajboljih hrvatskih pjesnika, a sve je preraslo u jednu od najvećih pjesničkih manifestacija u Hrvatskoj.

Ovogodišnja jubilarna 30. Vrazova Ljubica počela je 28. svibnja Pričom o crvenoj jabuci za najmlađe, dok su školarci tijekom tjedna mogli posjetiti zbirku Jože Prudeusa u OŠ Samobor i pogledati izložbu Trideset Vrazovih Ljubica u Gradskoj knjižnici Samobor.

Svoje Rože za Ljubicu i ove su godine stihovima donijeli mladi hrvatski pjesnici, koje okuplja Goran Čolakhodžić, a na Trgu Matice hrvatske u četvrtak, 6. lipnja predstavili su se Marija Dejanović, Lara Mitraković, Denis Ćosić i Hrvoje Tutek, uz glazbenu pratnju Ivana Grobenskog.

U petak, 7. lipnja, u Gost(i)oni kod Vraza ispred Samoborskog muzeja okupili su se domaći pjesnici, članovi Ogranka Matice hrvatske Samobor, te prijatelji iz Slovenije, koji su kolegama i brojnoj publici čitali svoje ljubavne pjesme. Pozdravila ih je u ime organizatora ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor Jelena Vojvoda, koja je najavila i buduću čvršću suradnju sa slovenskim partnerima iz Vrazovog rodnog Cerovca, a okupljenim pjesnicima u ime Grada Samobora i Ogranka Matice hrvatske obratili su se predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić i zamjenica predsjednika MH u Samoboru Sandra Sinković, poželjevši im još jednu ugodnu poetsku večer. Ljubavne stihove uvodno i u stankama popratili su svojim izvedbama naš nadaleko poznati kompozitor Krešimir Herceg, čije je prekrasne pjesme jednako tako otpjevala Đurđica Pleše Vujica.

Topla pjesnička večer završila je čitanjem poezije stranih autora kod knjižare Samobook u nedalekoj Kleščićevoj ulici.

 

Objavljeno: 10.06.2019.