T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Makedonci iz cijele Hrvatske u našem gradu

U Samoboru obilježeni Racinov dan i Dan Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj 

Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj i Makedonsko kulturno društvo Ohridski biser iz Zagreba i ove su godine bili organizatori manifestacije Racinov dan – Bijela svitanja, a u subotu, 24. studenoga, ostali su u našem gradu kako bi obilježili i svoj nacionalni dan – Dan Zajednice Makedonaca u Republici Hrvatskoj. 

Punih je 79 godina prošlo otkako je u Samoboru tiskana zbirka pjesama Beli mugri Koče Racina, na tada zabranjenom makedonskom jeziku, koja ima kultni status u makedonskoj književnosti ponajprije zbog svoje literarne vrijednosti, ali i kao simbol borbe za očuvanje jezika jednog naroda. 

Kočo Racin zaslužio je svoju bistu u Samoboru pa se tako svake godine Makedonci iz Hrvatske okupe u parku iza našeg muzeja te mu odaju počast polaganjem cvijeća. Uvijek drage goste dočekao je pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat, koji je zajedno s predsjednikom Zajednice Makedonaca u RH Ilijom Hristodulovim položio vijenac ispred biste.
U Samoborskom muzeju o svom velikom pjesniku, uz recital njegovih izabranih stihova, govorili su prof.dr. Vasil Tocinovski i dr. Slavčo Koviloski. Vrijedne Makedonke sve su uzvanike počastile domaćim specijalitetima, a druženje se zatim preselilo u samoborski Centar za mlade Bunker, u kojem su zajednički program održala makedonska kulturna društva koja djeluju u Hrvatskoj - Ohridski biser iz Zagreba, Biljana iz Zadra, Makedonija iz Splita, Sv. Kiril i Metodij iz Pule, Braća Miladinovci iz Osijeka i Ilinden iz Rijeke.

Sve je koordinirala i kroz program vodila nezamjenjiva Beti Petrovska.   

Svoje sunarodnjake i sve goste u ime veleposlanstva Republike Makedonije u RH pozdravio je Nazif Džaferi, nakon čega su uvijek raspoloženi Makedonci prikazali kako čuvaju svoj jezik i kulturnu baštinu.
Pjevalo se, sviralo i plesalo, iz Bunkera su odzvanjale topla makedonska riječ i glazba, a male nesavršenosti, jer prvi su puta izvođači nastupali u ovoj dvorani, popravljene su i nagrađene poticajnim pljeskom brojne publike i kolega. 

Vedar duh i zajedništvo naših prijatelja Makedonaca ne treba popravljati, već samo pozdraviti, pa s veseljem očekujemo njihov sljedeći posjet Samoboru.

Objavljeno: 26.11.2018.