T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Od bivše Fotokemike do koronakrize

16. Noć muzeja u Samoboru održana i uživo

Zadnji petak u siječnju već 16. godinu zaredom u Hrvatskoj održava se Noć muzeja, odnosno večer i noć kada svi besplatno mogu uživati u izložbama i događanjima koja im priređuju djelatnici iz kulture.

Sve do prošle godine muzeji i galerije brojili su tisuće posjetitelja koji su ih obilazili, a onda je stigla pandemija koronavirusa. Stoga je većina izložbi i ove godine bila dostupna virtualno putem elektronskih medija i na društvenim mrežama, a tek dio ustanova mogao je, sukladno epidemiološkim mjerama, organizirati i posjete uživo.

Uspjelo je to i samoborskim muzealcima i djelatnicima Pučkog otvorenog učilišta, koji su svojim sugrađanima ponudili nekoliko zanimljivih programa.

U Galeriji Prica čekalo se tako na ulazak u Malu dvoranu, gdje je postavljena izložba našeg poznatog fotografa, snimatelja i redatelja Silvestra Kolbasa naziva Fotokemika. Priča o bivšoj čuvenoj samoborskoj tvornici filmova, fotopapira i ostalih popratnih proizvoda za filmaše, ponukala je Kolbasa da, koliko je moguće, zabilježi njezinu slavnu povijest te pronađe i spasi ostatke inventara. Njegov uspjeh je tim veći što je iskoristio dio sačuvanih originalnih Fotokemikinih filmova za svoje autentične fotografije.

Na katu su posjetitelji mogli razgledati stalan postav Galerije Prica i uživati u predstavi Teatra Exit Izložak br. 49, koju su odigrali Damir Poljičak i Fabijan Pavao Medvešek.

Samoborski muzej također je otvorio svoja vrata za Noć muzeja, a već na ulazu su posjetitelje dočekale filmske projekcije o prošlosti i sadašnjosti našeg gradskog muzeja te brojnim aktivnostima i događanjima u Livadićevom dvorcu zabilježenim tijekom godina. Na katu se mogao razgledati stalan postav uz stručno vodstvo kustosa, dok su se na platnu projicirali zapisi, fotografije i filmski uradci naših sugrađana na temu koronavirusa, kao odgovor na projekt Trag u povijesti, kojim je Samoborski muzej prikupio recentna svjedočanstva Samoboraca o vremenu koronakrize. Muzealcima je uspjelo organizirati i živu glazbenu podlogu, smjestivši u dio prostora dirigenta samoborske Gradske glazbe Roberta Polgara, koji se za ovu prigodu "primio" saksofona, te njegovog kolegu gitarista Krstu Lalića.

Manifestaciju nisu propustili ni zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i pročelnik Juro Horvat, koji su ležerno prošetali od Galerije Prica do Samoborskog muzeja, pozdravili ravnateljice Jelenu Vojvodu i Nikolinu Puljić Glasnović, kustose i autore izložbi, te sa svojim sugrađanima i članovima obitelji uživali u Noći muzeja.

Besplatan posjet i razgledavanje izložbi u Samoborskom muzeju i Galeriji Prica traje još i u subotu, 30. siječnja.

Objavljeno: 01.02.2021.