T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Otvorene Granice

Otvoreno drugo izdanje Samoborskog salona

Udruga likovnih umjetnika Samobor (ULUS) temu granica izabrala je za svoj 2. samoborski salon i možemo reći u potpunosti pogodila. Velik broj posjetitelja okupio se 20. kolovoza na otvorenju izložbe "Granice" u Maloj dvorani Galerije Prica i posvjedočio o raznolikosti tehnika i pristupa temi. 

Na početku sve je pozdravila kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović, a predsjednica ULUS-a Marina Ivančić zahvalila Gradu Samoboru, Zagrebačkoj županiji, Pučkom otvorenom učilištu i Galeriji Prica na podršci. Potom je podsjetila da 2. samoborski salon okuplja umjetnike s područja Samobora i županije, a prijavilo ih se 66, dok je selekcijom odabrano njih 25 za izložbu.

Predgovor je napisala Sonja Švec Španjol, koja je na otvorenju rekla kako je ULUS za ovaj salon zadao izuzetno potentnu i aktualnu temu, čemu svjedoči i velik broj prijava. 
- Iako sam korijen riječi granica označuje ograničavanje, tema je izuzetno široka, slojevita i kompleksna što se može vidjeti i u radovima. Žiriranje je bilo vrlo izazovno, jer su se i u propozicijima morale postaviti neke granice. Prva je bila ona da se mogu prijaviti likovni umjetnici s područja Samobora i Zagrebačke županije, a druga ograničenje izložbenog prostora jer se željelo da se svaki izabrani rad zaista može adekvatno prezentirati, da ga se spozna kao jedinku ali u kontekstu sa svim drugim radovima - rekla je Sonja Švec Španjol i naglasila da su na izložbi zastupljene sve generacije umjetnika te brojne tehnike i mediji, od crteža, grafike, skulpture, slike, instalacije pa do  performansa. Njega je postavljanjem vrpci u prostoru upriličila Nevenka Miklenić, a upravo je presijecanje te vrpce označio i početak formalnog razgledavanja. 

Izložbu je otvorio predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Miran Šoić, uz kojeg je bio i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić. Izložba će se moći razgledati sve do 8. rujna. Radno vrijeme Galerije Prica je od utorka do četvrtka od 9 do 14 sati, petkom od 13 do 19, a subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati. Ponedjeljkom i blagdanima Galerija je zatvorena.

Objavljeno: 21.08.2019.