T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Zanimljivosti

Samoborski "porinovac" za svijet

Klarinetist Mihael Paar predstavio svoj novi album Premiere

Samoborski "porinovac" za svijet

U sklopu Youngmasters Festivala, koji se do kraja mjeseca održava u samoborskom Malom muzičkom ateljeu, naš sugrađanin, vrsni klarinetist i dugogodišnji predavač u Glazbenoj školi Ferdo Livadić Mihael Paar predstavio je u srijedu, 22. kolovoza, svoj novi nosač zvuka naslova Premiere.

Da podsjetimo, album je osvojio Porina u kategoriji Najbolja skladba klasične glazbe za Sonatu za klarinet i klavir Brune Vlaheka, a bio je i nominiran u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe skladbom Silvija Glojnarića Igra mala – Concertino za klarinet i klavir.

No, vrijednost ovog albuma seže još puno dalje i šire. Na njemu je 6 skladbi kojima su domaći autori; osim Vlaheka i Glojnarića, tu su i Matija Dedić, Matej Meštrović, Alfi Kabiljo i Ante Grgin, ispisali novu hrvatsku klasiku za Mihaelov klarinet i klavir, na kojemu ga prati Filip Fak te Dedić i Maštrović u svojim djelima. Sve su skladbe praizvedene na koncertima u različitim gradovima Hrvatske unazad dvije godine, da bi se krajem 2017. konačno zajedno našle na CD-u u izdanju Cantusa d.o.o. Glazbeni producenti su Margareta i Bernard Mihalić te sam Paar, tonski majstor je Bernard Mihalić, fotograf je Romano Grozić, prevoditeljica tekstova na engleski jezik u knjižici koja prati album je Ankica Žarnić, autor likovnog oblikovanja je Emil Šimik i Econik d.o.o., a urednica izdanja muzikologinja Marija Saraga.     
I struka i kritika svesrdno su prihvatili Premiere, koji će svoje mjesto sigurno naći u brojnim obiteljskim fonotekama.

Mihael je pred brojnom publikom, u razgovoru koji je s njim vodila Lucija Ercegovac, govorio još i o svom pedagoškom i umjetničkom radu, koncertima i nagradama koje već niz godina osvajaju on i njegovi učenici, vlastitom skladanju i budućim planovima, a na kraju je, nakon što smo poslušali dvije skladbe s albuma, naravno, i sam zasvirao.

Objavljeno: 23.08.2018.