T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Izložbe

Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu

U Galeriji Prica otvorena međunarodna izložba Women about women

Dio međunarodnog projekta Rise of women in culture in Western Balkan (Uspon žena u kulturi na Zapadnom Balkanu) je i putujuća izložba radova naziva Women about women (Žene o ženama), koja je u utorak, 9. ožujka, svečano otvorena u samoborskoj Galeriji Prica.

Riječ je o projektu koji je, na inicijativu Biljane Jotić iz Srbije, okupio 5 nezavisnih kustosica iz 5 zemalja (Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija), koje su odabrale 5 umjetnica iz svoje zemlje kako bi se s po jednim svojim radom predstavile na ovoj skupnoj izložbi. Hrvatsku predstavlja naša poznata kustosica i povjesničarka umjetnosti Sonja Švec Španjol kao izbornica, na čiji poziv za sudjelovanje u projektu i izložbi su se odazvale domaće umjetnice Ivana Bajcer, Mirela Blažević, Marina Ćorić, Lena Kramarić i Mateja Rusak.

O 25 izloženih radova, nastalima različitim likovnim tehnikama i u različitim medijima, kao i o samom projektu, govorile su autorice postava Sonja Švec Španjol i kustosica Galerije Prica Nikolina Šimunović, naglasivši kako se radi o jedinstvenoj međunarodnoj izložbi i projektu koji potvrđuje snažnu ulogu i značaj žena u društvu općenito, ali i kroz umjetnost, koja je često najiskreniji vid komunikacije.

Izložbu je službeno otvorila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, a javnost je otvorenje mogla pratiti putem live streama na YouTube i Facebook stranicama projekta Rise of women, nakon čega su posjetitelji u ograničenom broju, zbog epidemioloških mjera, mogli razgledati izložbu uz stručno vodstvo.

Samoborska Galerija Prica jedina je postaja u Hrvatskoj gdje možete pogledati ovu iznimnu izložbu, koja je do sada gostovala u Beogradu i Podgorici, a potom slijede izložbe u slovenskoj Ajdovščini i Skoplju.

Osim same izložbe, koja ostaje otvorena do 28. ožujka, 10. ožujka organiziran je i okrugli stol na temu Život i mogućnosti djelovanja suvremenih umjetnica u Hrvatskoj danas, na kojem sudjeluju navedene hrvatske autorice i kustosice.

Objavljeno: 10.03.2021.