Grad Samobor

Sportska događanja

Grand Prix Croatia

Grand Prix Croatia
07.01.
2019.

U Samobor stiže 1700 karateka iz 23 države

U Samoboru se će se od 11. do 13. siječnja održati 28. po redu tradicionalni međunarodni karate turnir Grand Prix Croatia. Tehnički organizator je Karate klub Samobor, dok je suorganizator Grad Samobor te Hrvatski karate savez. Pokrovitelji ovog međunarodnog natjecanja su Zajednica sportskih udruga i saveza Zagrebačke županije i Turistička zajednica grada Samobora, a sponzori tvrtke Facies Sveta Nedelja, Anindol Samobor, Funda Zaprešić, Pirotehnika Mirnovec Samobor, Pride Zagreb, Sportski objekti Samobor, Cambium Networks Zagreba te Fitness klub Samobor. Medijski pokrovitelji su Radio Samobor, Glasnik Samobora i Svete Nedelje te CRO Ring.

Turnir se i ove godine održava u tri dana, tako da je petak, 11. siječnja, predviđen za natjecanje kadetkinja i kadeta u borbama, subota za juniorke, juniore, mlađe seniorke i mlađe seniore u borbama te seniore open u borbama, kao i seniorke i seniore u katama. Nedjelja, 13. siječnja, natjecateljski je dan predviđen za nastup mlađih uzrasnih kategorija u katama i borbama te kadete, juniore, mlađe seniore i sportaše sa zdrastvenim poteškoćama u katama.

U tri dana turnira na samoborskim tatamijima nastupit će 1700 natjecateljki i natjecatelja iz 23 države (Hrvatska, Albanija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Rusija, Velika Britanija, Bugarska, Crna Gora, Slovačka, Italija, Kosovo, Mađarska, Srbija, Moldavija, Slovenija, BiH, Ukrajina, Austrija, Izrael, Iran, Latvija, Makedonija i Danska).

U najatraktivnijoj muškoj seniorskoj kategoriji, u kojoj se dodjeljuje bogati nagradni fond, prijavljeno je 48 natjecatelja, a među njima je i nekoliko velikih imena iz svjetskog karatea. Najpoznatije ime je svakako aktualni teškaški svjetski doprvak Iranac Sayad Ganjzadeh, koji je prošle godine osvojio ovaj turnir, a u naumu da ponovi rezultat suprostavit će mu se hrvatski reprezentativci predvođeni svjetskim prvakom Ivanom Kvesićem, europski teškaški prvak iz susjedne BiH Ivan Klepić te niz drugih vrhunskih boraca. Iznenađenja su, dakako, moguća i puno toga će ovisiti o trenutnoj formi i o raspoloženju boraca na sam dan turnira. Svi prijavljeni u open kategoriji itekako zaslužuju pozornost, a njihova kvaliteta je jamac da sa sigurnošću možemo očekivati vrlo atraktivne i neizvjesne borbe.

Najbolji u otvorenoj kategoriji će otići kući s 2.000 EUR-a, drugoplasirani s 500 EUR-a i sedmodnevnim ljetovanjem u apartmanima Funda na Šolti, trećeplasirani s 500 EUR-a, dok će četvrtoplasiranom pripasti 250 EUR-a.

Sve dobne i težinske kategorije su dobro popunjene, tako da će biti vrlo teško doći do odličja na 28. Grand Prixu Croatia, a u konkurenciji kadeta, juniora i mlađih seniora prijavljeno je niz aktualnih medaljaša s najvećih karate smotri - svjetskih i europskih prvenstava. Kadetima, juniorima i mlađim seniorima je ovaj turnir zadnja provjera pred prvenstvo Europe, koje se održava u danskom Aalborgu od 8. do 10. veljače ove godine. Potrebno je svakako spomenuti da su u programu turnira sedmu godinu zaredom i sportaši s posebnim potrebama, koji će nastupiti u katama u nedjelju u 12 i 30 sati.

Program natjecanja - Sportska dvorana Samobor

Petak, 11. siječnja

15:30 BORBE kadeti

Subota, 12. siječnja

09:00 BORBE seniori U21

12:00 BORBE juniori

15:30 BORBE seniori Open

KATE seniori

19:30 Svečano otvaranje

19:45 Finalna natjecanja:

BORBE U21 muški/žene

FINALE

KATE seniori muški/žene

BORBE seniori OPEN

za 3. mjesto i FINALE

20:45 Proglašenje pobjednika

Nedjelja, 13. siječnja

09:00 – 14:30

KATE POJEDINAČNO I EKIPNO

(mlađe uzrasne kategorije, kadeti, juniori, U21, osobe s posebnim potrebama)

14:30 – 19:00

BORBE POJEDINAČNO

(mlađe uzrasne kategorije - od 10 do 14 godina)