T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Zanimljivosti iz sporta

Politika kluba je orijentacija na domaće snage

Razgovor: Mario Makarun, sportski direktor NK Samobor

Politika kluba je orijentacija na domaće snage

Netom završena sezona 2020./2021. za NK Samobor jedna je od najuspješnijih u 96-godišnjoj povijesti. Osvojeno prvenstvo Jedinstvene županijske lige bez poraza (27 pobjeda, 7 remija), uz efikasnu igru (preko 100 postignutih pogodaka) te osvojen Kup Nogometnog središta Samobor i Zagrebačke županije dominacija je koja se ne viđa baš svaki dan. Školskom ocjenom - bila bi to čista petica.

- Čak bih rekao 10 od 10 – uvodno uz smješak Mario Makarun, sportski direktor NK Samobora, secira minuli rad nogometaša iz Hebrangove ulice.

- Kada smo krenuli u sezonu cilj nam je bilo 1. mjesto, ali smo igračima dali do znanja da nam je osim rezultata bitan odnos i zalaganje na terenu, jer igrači ne predstavljaju samo klub i sebe, nego i Grad. Oni su to 100% i učinili tako da, osim osvojenog prvenstva i dva kupa, možemo biti ponosni na cijelu sezonu, koja je prošla bez ijedne mrlje.

Iako je nogomet kolektivna igra, najkvalitetniji pojedinci uvijek iskoče. Makarun će ih nabrojati nekoliko.

- Ako bi išli po linijama, prvi je tu vratar Štefković, koji nam je cijele sezone svojim izvedbama davao sigurnost i koji je praktički obranama najstrožih kazni sam zaslužan za jedan osvojeni kup. Obranu su držali Tomislav Makarun i Ivkovčić, veznim redom su dirigirali Guliš i mladi Ašanin, dok su suparničke mreže efikasno zatrpavali Štulec i Krajačić. Upravo je Štulec s 38 golova (u 38. godini) u prvenstvu i još 10 u kupovima jedan od najvećih junaka sezone.

Makarun posebno ističe i cijelu upravu, na čelu s predsjednikom Karoglanom, koja je sve to operativno i popratila. Naravno, svoju rolu u svemu imao je i trener Pužin, kojem su bili na raspolaganju svi sastojci za ovakav rezultat.

Pripreme za novu sezonu, barem što se tiče igračke križaljke, su u punom jeku. Ranije spomenuti Tomislav Makarun i Vujić, oboje standardni članovi prvih 11, zbog obiteljskih razloga više neće biti igrači NK Samobor. No, potraga za igračima s kojima će se, kako kaže sportski direktor, odmah napasti prvo mjesto 4. lige i ekspresno vratiti u 3. ligu, koju grad veličine Samobora i zaslužuje, je u također tijeku.

- Za sada možemo potvrditi Bišćana (dolazi iz Intera), koji će zatvoriti deficitarnu lijevu stranu. Vraća se i iskusni Elez, a neka provjerena imena bih još ostavio kao iznenađenje, dok i službeno nemamo papirnatu potvrdu da su naši novi igrači. Razgovaramo s još 2 do 3 mlađa igrača koja su nam potrebna zbog kvote mladih igrača koja mora započeti susret.

Ovi dolasci znače da će u novoj sezoni svih 22 igrača (do sada 19) biti iz Samobora ili okolice, dakle igrači koji su već igrali u Samoboru ili su potekli iz ovog kraja.

- To je politika kluba, orijentacija na domaće snage. Zato smo prije desetak dana zahvalili dosadašnjem treneru Franji Pužinu, koji je razumio naše želje i s njim smo dogovorili sporazumni prekid suradnje. Nasljednik je već imenovan, to je Stjepan Bašić, i tu problema oko prilagodbe ne bi smjelo biti – naglašava Makarun.

Osim prve momčadi, postignut je i napredak u radu omladinske škole. Dosadašnjeg voditelja Filipa Škvorca zamijenit će Daniel Erbežnik.

- Daniel prije svega donosi iskustvo desetgodišnjeg rada u Dinamu, a Filip, koji je obavio lavovski dio posla, na čemu mu zahvaljujemo, ostaje njegova desna ruka. Erbežnik će biti zadužen za dodatno podizanje rada i kvalitete omladinske škole, a Filip će uz njega stjecati potrebno iskustvo. Nakon dugih godina stagniranja škola je u rastu i htjeli smo iskusnijeg čovjeka koji taj niz može nastaviti i ubrzati.

Nova sezona za prvotimce Samobora počinje 28. kolovoza, a tri dana ranije igra se pretkolo HNS–ovog kupa. Ako se prođe za sada još nepoznati protivnik, lako je moguće da u rujnu na vrata Hebrangove pokuca i neki prvoligaš. Bila bi to sjajna čestitka za uloženi trud i prikazanu igru u ovoj sezoni.

Osim uspjeha Samobora, Makaruna veseli što su i ostali klubovi iz ovog područja imali uspješne sezone.

- Zrinski i Bregana su skočili u ligu više, a zbog novoosnovane 4. lige, uz dosadašnju Savu Strmec, natjecanju se pridružuju GNK Tigar Sveta Nedelja i TOP. To je potvrda dobrog rada i u drugim klubovima, a jako je važno da s njima imamo dobre odnose. Postoji velika šansa da one igrače koji će kod nas manje igrati proslijedimo upravo tim klubovima u ligama ispod pa da tamo skupljaju minute i iskustvo.

Dobro suradnju NK Samobor ima i sa županijskim HNS–om (predsjednik Črnko) te postoji obećanje da će u suradnji Grada i županije i na pomoćnom igralištu u dogledno vrijeme osvanuti umjetna trava.

Matija Milić

Objavljeno: 14.07.2021.