Grad Samobor Grad Samobor Logo

Izložbe

„JOŽI“ - izložba djela iz Zbirke Josipa Prudeusa

„JOŽI“ - izložba djela iz Zbirke Josipa Prudeusa
12.06.
2020.

„JOŽI“

 

izbor djela iz Zbirke koju je Josip Prudeus, učitelj, darovao svima na korist i radost u OŠ Samobor povodom održavanja  31. Vrazove Ljubice - Festivala ljubavne poezije

 

Otvorenje izložbe u petak 19. lipnja 2020. u 18 sati

 

Mala dvorana Galerije Prica

Pučko otvoreno učilište Samobor

Trg Matice hrvatske 6

 

Izložba je otvorena do 30. 7. 2020.

 

Radno vrijeme Galerije:

utorak – četvrtak 9 – 14h

petak 13 – 19h

subota, nedjelja 10 – 17h

ponedjeljkom, praznicima i blagdanima zatvoreno

 

U jednoj sobi u Osnovnoj školi Samobor, svima na korist i radost, smjestila se zbirka jednog učitelja. No Josip Prudeus je i puno više od toga. Dovoljno je samo na tren zakoračiti u “Jožinu sobu”: 300 umjetničkih slika, 200 keramika, stotine notnih zapisa 156 pjesama, stotine DVD-a, VHS-a, kao i 3.000 knjiga. To nije “samo” učitelj. Niti “samo” kolekcionar koji je 46 godina, do prosvjetne penzije, sakupljao stvari. To je velik čovjek. Koji zna da potaknuti nekoga na dobro, na nešto novo, kreativno, znači više od svega doniranog u zbirci.

 

Izvor: https://www.samobor.hr/visit/zbirka-josipa-prudeusa-p567

 

 

Josip Prudeus, najprije učitelj, a “pjesnik pod malim odmorom” – kako je sam za sebe volio govoriti te književnik i novinar, rođen je u Samoboru 21. ožujka 1944. godine u kući na uglu Zagrebačke i Perkovčeve ulice, od oca Ivana i majke Milke rođene Runtas. Iako rođeni i kršteni Samoborac, poradi neprilika nakon tzv. “preokreta”, s roditeljima napušta zavičaj te osnovnu školu i gimnaziju pohađa u Slavonskom Brodu, gdje je i diplomirao na Pedagoškoj akademiji. Kao nastavnik službovao je u osnovnim školama u Slavonskom Brodu, Sibinju, Rabu i Samoboru – u koji se “ipak” vraća, kako bi mu vratio “zavičajni dug”. U Samoboru je radio u tri osnovne škole: Samobor, Bogumila Tonija i Milana Langa, no surađivao je sa svima. Radio je kao član brojnih prosudbenih povjerenstava Lidrana i drugih literarnih natjecanja. Svoj učiteljski radni vijek završio je u Osnovnoj školi Samobor, kojoj je darovao životnu zbirku: 380 slika, 230 keramika, 80 batika, 500 DVD-a i 3000 knjiga.

 

Josip Prudeus jedan je od začetnika Večeri hrvatske ljubavne poezije na Ljubičinom grobu i urednik prvih zbirki ljubavnih pjesama hrvatskih književnika “Ljubica”.

 

Josip Prudeus također je 33 godine radio kao mentor darovitim učenicima u Školi dječjeg stvaralaštva u Novalji i Novigradu, a zadnjih je 18 godina bio imenovan za glavnog

koordinatora Škole, u čiji je rad uvrstio i mnoge druge kreativne Samoborce kao mentore. I to je bila NJEGOVA ŠKOLA ZA ŽIVOT! Radio je i na Radio Samoboru, u Narodnom sveučilištu Samobor, a 1991. godine bio je i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Samobora.

 

Josip Prudeus autor je brojnih scenarija za koncerte samoborskih, ali i mnogih amaterskih društava izvan Samobora. Autor je imena kafića Tin, Slastičarnice U prolazu te priredbi Dar pod bor, Blagdanski zvuci, Koncert pod rascvalim kestenima i Samobor kiti bor.

 

Josip Prudeus, učitelj, pjesnik, književnik, novinar, no, najprije – čovjek, vjeran sebi i vjeran Bogu, 2008. godine dobio je povelju pape Benedikta XVI. za 60 godina ministriranja. Autor je mnogih misa, litanija i skladbi posvećenih svecima i mučenicima katoličke crkve, između ostaloga, autor je Hrvatske pučke mise u čast blaženog Alojzija Stepinca i svečane pjesme svetoj Anastaziji – zaštitnici Samobora.

 

Josip Prudeus bio je član Društva hrvatskih književnika. Uvršten je u Antologiju hrvatske haiku poezije, Antologiju hrvatske uskršnje poezije, Antologiju hrvatske ljubavne poezije, Antologiju 800 godina Franje Asiškoga, Antologiju haiku Ivanić Grada, zastupljen je pjesmama u zbornicima: Ljubica, Pri svetem Mihalu, Zelinskim bregima i mnogim drugim zbirkama pjesama.

 

Josip Prudeus je bio član Ogranka Matice hrvatske u Samoboru, svojim je talentom i radom uvelike doprinio očuvanju kulturne baštine i razvitku samoborskog pjesništva. S ljubavlju je pratio i podupirao mnogobrojna kulturna događanja. Na Jožin rođendan i imendan, 21. ožujka 2015. godine, Ogranak Matice hrvatske u Samoboru je u čast Josipa Prudeusa u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor, Tamburaškim društvom Ferdo Livadić i Pučkim otvorenim učilištem Samobor organizirao “Josipovo s Jožom”, na kojem su sudjelovali mnogobrojni umjetnici, prijatelji i suradnici s kojima je Joža surađivao tijekom svog bogatog stvaralačkog života.

 

Josip Prudeus bio je i urednik mnogim izdanjima: Ljubica, Samobor opisan srcem, predgovornik brojnim likovnim katalozima i književnim izdanjima. U samoborskom tisku pisao je punih 25 godina – ponekad kao Josip, a ponekad kao Ivek iz Langove, Štef zi Starogradske, Vladek z Vrhovčaka… Od 1965. godine svoje je radove objavljivao u Modroj lasti, Smibu, Galebu, Radosti, Pogledu te u tom smislu surađivao s radio postajama Zagreb, Sljeme, Sarajevo. Utemeljio je program za djecu i mladež na Hrvatskom katoličkom radiju te je kao urednik ustrojio program od 17 raznovrsnih emisija. Radeći na HKR-u uspostavio je suradnju sa 135 hrvatskih škola.

U svom bogatom i opsežnom djelovanju, Josip Prudeus stvorio je stotine pjesama i priča za djecu, mladež i odrasle. Autor je i mnogih slikovnica, u čijoj je izradi surađivao s akademskim slikarom Branimirom Dorotićem.

 

Josip Prudeus autor je naziva “Ponosnica” za branitelje, pisao je ratne reportaže, tijekom Domovinskog rata pokrenuo je akciju “Samobor otvara srce” za Hrvatski Ćuntić, u kojoj je sakupljeno 6000 knjiga za spaljenu franjevačku knjižnicu.

 

Josip Prudeus autor je imena “Vatreni” za hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

 

Josip Prudeus inicijator je i sudionik postavljanja mnogih spomen – obilježja, suimenovatelj samoborskih ulica, inicijator obnove samoborske Kalvarije, scenarist filmova o Samoboru, autor pjesama u mjuziklu Lady Šram, aktivni sudionik Samoborskog fašnika koji je osmislio i uveo fašnički lik Štefa Fiškala, sudionik mnogobrojnih festivala. Joža je sudjelovao na 18 Krapinskih festivala, gdje je osvojio i 1. nagradu za tekst o Samoborčeku. Također je bio autor scenarija za grupu Magazin, autor tekstova za sarajevsku Olimpijadu i Univerzijadu u Zagrebu. Na festivalu promidžbe u Canesu nagrađen je za TV spot “Jamnička”.

 

Josip Prudeus je 2004. godine dobio nagradu za životno djelo Grada Samobora, a 2009. godine, odlukom Hrvatskog sabora, dobio je državnu nagradu Ivan Filipović za životno djelo.

 

Josip Prudeus o Samoboru je napisao sedamdesetak pjesama od kojih su mnoge i uglazbljene. Do listopada 2013. godine uglazbljeno je ukupno 156 Jožinih pjesma, a skladali su ih mnogi: Željko Bradić, Arsen Dedić, Siniša Leopold, Pero Gotovac, Emilio Kutleša, Nikica Kalogjera, Josip Degl Ivellio, Vlado Kos, Julije Njikoš, Igor Jaić, Željko Luka Balvan, Miroslav Berta, Sjepan Srpak, Marijan Makar, Mirjana Žužić, Mario Mihaljević i Tomislav Jozić.

 

Josip Prudeus preminuo je 25. siječnja 2020. godine.

 

Izvor: Radio Samobor

 

 

Zbirka Josipa Prudeusa otvorena je tijekom školske godine

utorkom - četvrtkom 10 - 12 sati

Posjet grupama i ostalim radnim danom uz prethodnu najavu.

 

Osnovna škola Samobor

Stražnička 14

tel. 01/3360 314

ured@os-samobor.skole.hr