T T T
Veličina fonta
Disleksija font Veći razmak Označi poveznice
Kontrast Invert Crno/bijelo
Novosti   /   Manifestacije

Gljivarski kotlić i gulaš za slavljeničkim stolom

Vinari i gljivari svojom prezentacijom oplemenili Dan grada Samobora

Već tradicionalno uključivanje brojnih udruga u obilježavanje Dana grada Samobora nudi i posebne, atraktivne sadržaje. I ovaj su se put u subotu, 21. listopada, posebno iskazale Samoborska vinogradarsko vinarska udruga i naša Gljivarska udruga Sunčanica.

Vinari su se podičili prezentacijom svojih vina, koja, nagrađivana na raznim natjecanjima, sve lakše pronalaze put do konzumenata. Vina s prepoznatljivim "štihom" izuzetno su dobro sjela nakon porcija gulaša i pečenih kestena. Svi koji su došli i probali kulinarske delicije i popili čašu nekog starog ili već mladog vina, veselo su i dobro nahranjeni napustili prostore Brente.

- Za sve dobronamjernike priredili smo znana vina naših članova, gulaš i kestene, i sve je bilo uobičajeno dobro prihvaćeno pa je svih 100 litara gulaša i 30 kg kestena "planulo" za samo dva sata - s ponosom je priredbu zaključio Marijan Žganjer, predsjednik Samoborske vinogradarsko vinarske udruge.

- Posebno moram istaknuti angažman naših članova Zdravka Župančića, Marijana Geušića, Stjepana Sirovice, Sandija Slaka, Ivice Rozijana, ali i sve naše ugledne vinogradare i vinare - završio je Žganjer.

Na drugoj strani samoborskog placa, u POU Samobor i ispred kina, članovi samoborske Gljivarske udruge Sunčanica priredili su izložbu gljiva s više od 200 primjeraka ovih ukusnih šumskih plodova. Detaljni opisi, ali i pojašnjenja članova udruge, pridonijeli su dodatnoj edukaciji za sve gljivare, a gulaš pripremljen kao "gljivarski kotlić", u kojem se našlo čak 37 različitih vrsta gljiva, bio je "za prste polizati".

- Pripremili smo zaista dovoljno ovog našeg specijaliteta, a povratne informacije govore da su naši majstori kuhari napravili dobar posao. Sve je otišlo "na brzinu", ali nitko nije ostao bez gulaša - rekao je s ponosom Božo Laušin, doajen organiziranog gljivarenja u Samoboraca.

- Mislim da smo i izložbom gljiva također napravili dobar potez. Mnogo je ljudi prošlo izložbenim prostorom i uvjerilo se u bogatstvo tih plodova, makar su neki od njih vrlo opasni i otrovni. Jer, dobro je znati da su sve gljive jestive, ali neke su to samo jedanput - dodao je Laušin.

Objavljeno: 23.10.2017.